• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

Libri me i fundit: Publicisti Zylyftar Hoxha sjell "Edhe Ti o Brut" Nga Mitologjia ne Histori Pena skraparase vjen me prane lexuesit

Libri “Edhe ti, o Brut – Fjalë lapidare nga mitologjia dhe historia” është libri më i fundit i publicistit Zylyftar Hoxha, i cili sjell për lexuesit në formën e një fjalori frazologjik fjalë dhe shprehje që e kanë origjinën nga mitet e lashta apo nga ngjarje e figura të mëdha të historisë botërore dhe që qarkullojnë ashtu siç janë thënë dikur kur kanë lindur në të gjitha gjuhët e botës. Siç thotë edhe vetë autori, ideja për një libër të tillë i ka lindur një ditë rastësisht duke dëgjuar diskutimin e një deputeti në parlament, i cili, i shkreti, qull në djersë e fytin shkarpë nga sikleti, për t’u dukur që ishte i kompletuar me kulturë oksidenti, përmendi me vend e pa vend nja pesë shprehje klasike si, “gjueti shtrigash”, “ju po bëni Kasandrën”, “kini hapur kutinë e Pandorës”, diçka për Cezarin dhe një tjetër, që nuk u mor dot vesh se ç’ishte… “Por që të përmendësh këto fjalë, siç thotë populli, shkruan më tej autori i librit, duhet të lash gojën mirë, duhet t’i kesh rënë Mesdheut e Egjeut të librave pash më pash, si Odiseu, pa të vesh në Itakë...Se, të shkretën, edhe një gur kur e vë në një mur are duhet ta rrotullosh nja dy-tri herë nëpër duar sa t’i gjesh anën, pa edhe po i gjete anën do t’i biesh edhe nja dy-tri herë me çekan t’i heqësh ndonjë cifël, që nuk e lë “të flejë” rehat në vend, e jo fjalën. Pra, fjala është te fjala, që si veshje e mendimit, t’i gjesh kohën dhe vendin e duhur, që ta përdorësh drejt e jo ta shpërdorosh e përçudnosh keqas atë”. Autori Zylyftar Hoxha, një gazetar i vjetër dhe me një përvojë të gjatë mbi 40 vjeçare në publicisikë, ka bërë përpjekje që në këtë libër të japë mbi 200 fjalë e shprehje që kanë çarë epoka e kufij deri sa kanë ardhur te ne, ku zbulohen rrënjët dhe origjina si kanë lindur dhe kur ato përdoren. Libri është shkruar me një stil të thjeshtë, në formën e një betseller-i historik të kuptueshëm për të gjitha kategoritë e lexuesve. Teknikisht në pak rreshta tregohet miti, historia, lidhja e fjalës me mitin ose historinë dhe në pjesën tjetër jepet në ç’kontekst përdoret shprehja që tashmë është kthyer në një fjalë të artë, lapidare. Renditja e këtyre fjalëve dhe shprehjeve, për të shmangur ndonjë keqkuptim shkencor, është bërë në bazë të alfabetit. Mënyra divulgative e e paraqitjes së materialeve e bën më të këndshëm dhe të lehtë leximin. Veç kësaj ky libër është i vlefshëm edhe për nxënësit e shkollave, pasi i bën ata t’i rikthehen edhe një herë historisë, fakteve, ngjarjeve dhe heronjve të saj. Për t’i bërë edhe më konkret dhe më të kuptueshëm, pothuajse pjesa më e madhe e zërave janë pajisur edhe me foto, ku piktorë dhe artistë të mëdhenj botërorë kanë fiksuar pikërisht ato çaste për të cilat bëhet fjalë në libër.
©Corovoda On Line

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

PERSONALITETI 2018 PËR SKRAPARIN

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA