• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2018
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 476 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 271 BANORË

Koordinata X: Prishte 1922, Ne Skrapar mbahet Kongresi i Pare i Besimit Bektashi. Bektashizmi Shqipetar ndahet perfundimisht nga varesite e huaja

Koordinata X e corovodaonline kete here zbret ne vitin 1922.
Ne Shqiperi Kongresi i Pare Bektashi u mbajt ne muajin janar te vitit 1922 ne Prishte, Skrapar. Ky kongres ishte mjaft i rendesishem pasi pikerisht ketu u be ndarja perfundimtare dhe autonomia e besimit bektashi shqipetar prej Bektashismit Turk. Qe prej ketij Kongresi deri ne vjeshten e vitit 1925 te gjithe Dervishet Turq u debuan per ne Turqi. Keshtu u vendos dhe u njoh zyrtarisht nje besim religjoz i pavarur i cili funksionoi deri ne 1967. Besimi Bektashi Shqipetar u nda ne 6 qarqe: Ne Kruje qendra do te vendosej ne Teqene e Fushe Krujes. Ne Elbasan qendra do te ishte ne Teqene e Krastes. Ne Korce qendra do te ishte ne Teqene e Melcanit, Ne Gjirokaster qendra do te ishte ne Teqene e Baba Asimi. Per Beratin dhe Permetin qendra do te ishte Teqeja e Prishtes Skrapar.Ndersa Vlora do te kishte si qender te ketij besimi teqene e Frasherit. Publicisti Teki Selenica ne vitin 1928 shkruante se ne gjithe Shqiperine kishte 65 Baba thene ndryshe ne kete vit ka patur deri ne 65 Teqe ne Gjithe Shqiperine. Por kishte edhe dhjetra Teqe bektashiane ne Kosove. Ndersa ne mes vitet1940 numeroheshin mbi 280 Baba dhe Dervishe ne Shqiperi.
©Corovoda On Line / Ne Imazh Teqeja e Prishtes/ Skrapar

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

NËN AXHENDË

8 Gusht - 76 vite nga Krijimi i BRASH, Lirzë, Helmës Skrapar
15 Gusht - 8 vite krijim i blogut lokal Corovoda Online
15 Gusht - Në promemorie kjo përkon me një ndër aksidentet e rënda të ndodhura në skrapar. Në Grepckë, 6 të rinj humbën jetën pasi një mjet me të cilin udhëtonin ra në brendësi të Kanionit Osum
19 Gusht - Në Zaloshnje, mbahet festa e zonës
20 Gusht - 74 vite nga Krijimi i Brigadës 16 Therepel, Skrapar
21 Gusht - Sivjet është Ditë pushimi në Shqipëri përkon me festë fetare.
22 Gusht - Dita Zyrtare e Pelegrinazhit Bektashi në Kulmak
23 Gusht - 83 vite nga rënia e heroit Riza Cerova
25 Gusht - Mbyllet zyrtarisht Pelegrinazhi Bektashi në Kulmak, Skrapar
25 Gusht - 26 Vite nga Greva e Poliçanit, Greva e parë Sindikaliste në Shqipëri
27 Gusht - 41 vite nga ndarja nga jeta e heroit Zylyftar Veleshnja
27 Gusht - Kjo datë konsiderohet si datë e krijimit të Kooperativës së parë në Skrapar, e cila u krijua në Vërzhezhë Skrapar në 1955

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA