• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

Rruhije Hysko: "Vajza" e festivaleve. Një jetë mes këngës popullore skraparase

Në Imazh: Rruhije Hysko
Ajo është personazh i gjallë i këngës shekullore të Skraparit. Në çdo event artistik për vite e vite me radhë, kënga skraparase nuk do të kuptohej ndryshe pa praninë e saj. Rruhije Hysko është më shumë sesa thjesht një emër. Ndër vite me mijëra e mijëra skraparas imazhin dhe zërin e saj teksa shfaqej një event artistik, teksa kishte një koncert, teksa është një festival. Nuk mund të dihet nëse ishte kënga ajo që lindi Rruhijen apo ishte Rruhija që e lindi aq bukur këngën skraparase. E lindur në Çorrotat, mes maleve të Tomoricës së ashpër të maleve që në rini zëri i saj do të spikaste dhe do të buçonte përtej maleve të vendlindjes për të mbërritur edhe në Çorovodë shumë më përpara sesa ajo vetë të vinte përkrah me modelin e saj të jetës Shyqyrinë. Dashuria për artin, skenën e mbi të gjitha për këngën do të skiconte tek çdo pjesëtar i dinastisë Hysko një shëmbull të një familje model skraparase. Por jo çdo gjë do të ishte e lehtë në jetën e vështirë të atyre viteve, por çdo pengesë me zërin dhe falë zërit të saj shëronte edhe dhjetra e dhjetra skraparas teksa prisnin të dëgjonin në çdo rast ku Rruhija ishte, zërin e këngën e saj. Me të drejtë një ndër penat lokale do ta quante "Vajza e Festivaleve". Pjesëmarrëse në të gjitha festivalat folklorike të Gjirokastës, pjesëmarrëse e “Sofrën dibrane”  (2001) pjesëmarrëse në Festivalin Kombëtar të Shoqërisë Ansambleve Kulturore Artistike në Kaçanik e në qindra e qindra evente... Ajo është vlerësuar me dy medalje "Naim Frashëri" por titullin më të madh jemi të sigurtë se e ka fituar me meritë nga i gjithë populli i Skraparit.... sepse ajo vijon të mbetet një "vajzë" e festivaleve...

©Corovoda Online

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

PERSONALITETI 2018 PËR SKRAPARIN

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA