• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

Koordinata X: Çorovodë 1974 - Cili grup gjaku dominon në popullsinë lokale? Studimi përfshiu edhe Poliçanin

Në këtë postim Koordinata X dhe Corovoda Online do të shkojnë në një studim bërë në harkun kohor të 5 viteve në harkun kohor 1969 - 1974 ku në thelb të studimit do të ishin gjetjet e afërsive apo dallimeve mes zonave të Skraparit të ulta dhe atyre të larta të Skraparit ku gjithçka do të niste nga kampionimi i analizave të gjakut të shtetasve të ndryshëm. Studimi u bazua në ekzaminimin e dy serive kampioesh.

Seria e parë përfshiu 555 analiza të kryera në qytetin e Poliçanit në vitin 1974.

Seria e dytë përfshiu 215 analiza të kryera në pikën e dhurimit të gjakut në Çorovodë në harkun kohor 1969 - 1974 me persona vendas skraparas.

U konstatua se seria e parë ajo e Poliçanit tregonte afërsi të dukshme në pikëpamje të shpërndarjes ë grupeve të gjakut ku nuk kishte ndonjë dominancë grupi specifik pasi rezultoi se në Poliçanin e atyre viteve kampioni dëshmonte në përqindje të afërta si grupin A, B, dhe 0 të gjakut duke dëshmuar për komunitet heterogjen pa ndonjë predispozitë dominuese.

Por ajo që përbën veçanti dhe që blogu ynë i Corovoda Online dëshiron t'a ndajë me ju lidhet me serinë e dytë atë të Çorovodës ku rezultoi një shmangie e cila mund të lidhet me shkaqet gjeografike apo historike.

Kështu për zonat gjatë Luginës së Osumit (përfshirë Çorovodën) si dhe në Skraparin e ulët dhe atë mesatar (duke patur parasysh lartësinë mbi nivel deti)  mbizotëronte vetëm grupi 0 i gjakut ndërsa në zonën e Tomoricës një zonë përfaqësuese e Skraparit të lartë (malor në këtë sens), pra në Tomoricë dominonte grupi A i gjakut. Besueshëm apo jo për ju për studimet e atyre kohëve rezulatet tregojnë se Tomorica dhe Skrapari kanë një afërsi jo vetëm nga të folurit dhe mënyra e jetesës por edhe nga pikëpamja e shpërndarjes së grupeve të gjakut.

Rezultatet u botuan në atë kohë në botimin e revistës "Etnografia Shqipëtare" në Numrin e 8 të botimit.
Studimi, tregoi edhe një aspekt tjetër atë të afërsisë me elementë antropoligjik dinarik, me të cilin do të njihemi në një postim të mëvonshëm.
©Corovoda Online / Imazhi me karakter ilustrues pamje arkiv nga Çorovoda 2007

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

DIMRI QË LAM PAS

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA