• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

Koordinata X: 20 tetor 1943 Ali Koprencka Fjalimi i mbajtur në Parlament

Koordinata X rubrika e Corovoda Online  ndalet sot në këtë postim në një ndër fjalimet më brilante edhe përse jo edhe për realitetin. I ndërprerë prej disa herësh nga duartrokitjet dhe brohorimat më poshtë publikojmë traskipt fjalën e mbajtur nga përfaqësuesi i Skraparit në Parlamentin e 1943 Doktor Ali Koprëncka. Fjalimi i referohet datës 20 tetor 1943. E ndjekim më poshtë të plotë këtë fjalim:
Z. Nënkryetari: (R. Krasniqi):
Në rendin e ditës kemi fjalime prej Zotnive Asamblista. Fjalën e ka Z. Dr. Ali Koprencka.
Z. Dr. Ali Koprencka:
Shqipërija, që me vullnetin e fatin e saj mundi t'i thyej zinxhirët e fortë e pesqindvjeçare të Sulltanëve të Turqisë, të urryer dhe prej vendit të tyne, Shqipërija që në përpjekjet e saj ka kapër­cyer shumë thellësira të pa-kapercyeshme, Shqipërija kësaj here u mun­dua dhe mundi të thyejë zinxhirët e robërisë fashiste.
Dua të jem i sinqertë e prandaj po ju them që unë sot do të isha me të vërtet më kryelarti sikur të isha i dërguar drejt për drejt prej krahi­nës sime, Skraparit, dhe atëhere do tisha ma i gjerë nga goja e më aktiv në veprimtari që kërkon rasti. Për fat të keq, rrethanat në të cilat n'a ka vënë zjarri i kësaj lufte së përbotëshme sot, nuk mund të jetë ashtu si e dëshirojmë, e prandaj, dua unë, të doni edhe zotnija juej që vendimet tona të jenë të matura e të frytëshme për Kombin tonë që sot ne këtu së bashku po përfaqësojmë.
(brohoritje të pa preme) .
Ju lutem t’i dërgoni bashkë me mua një përshendetje admirimi djal­mërisë sonë…..
(brohoritje),
së cilës Kombi i detyron aq shumë sa, çdo që të them, është e pa mjaftueshme për t’a shpjeguar.
Një përshëndetje atyre që për Flamur e me Flamur në dorë kanë dale qysh prej kohe në malet tona plotë histori, një përkujtim paqjeje atyre të rinjve që për atë Flamur e për liri e derdhën pa kursim e me kurajo dragojsh gjakun e shenjtë të tyre kundra barbarizmave të okupatorit.
Djalërija, që për liri ka rrëmbyer pushkat në duart trime, të mos e quaj për fyerje këtë mbledhje që po bëjmë ne sot, pa e patur atë këtu pranë.
Ne, nuk po bëjmë gjë tjetër, veçse po pregatitim frutin e përpjekje­ve të saj: po hapim dyert e pamvarësisë të Kombit tonë; po i themi botës që u përpoqëm, u munduam, u burgosëm, u internuam, u therëm e u vramë por, me në fund, atë që deshëm, lirinë e fituam.
Djalërija mos na zemërohet pse nuk e pritëm se çasti është i ngutshëm. Ne nuk mund t’a linim popullin si një kope bagëtish pa çoban. Shqipërija ka vojtur shumë! Është djegur e përvëluar gjatë shumë shekujve e për këtë gjë, pra, ne, duhet para çdo gjëje tjetër, të mejtoj­më shpëtimin e Shqipërisë, po të duam të shpëtojmë si shpëtuam; e po të duam mund të ngatërrohemi akoma më gjerë dhe të lëndojmë plagët tona akoma të pa mbyllura mirë.
Ne, sot në këtë Kuvend Kombëtar, do të formojmë Qeverinë Kombëtare, nga e cila presim të na rregulloj administratën e shkatërrueme prej okupatorit.
(brohoritje)
Kërkojmë prej Qeverisë Kombëtare të na mbledh e të na bashkoj që t’a mbrojmë me gjoksin e bajonetave tona këtë vend të vogël po të shenjtë
(duartrokitje).
Të na rregulloj e të na bashkoj në një mënyrë që nesër, kudo që të jetë tryeza e paqes, cilet do të jenë ata zotrij që do të kenë fatin e kombeve në dorë, kur të zënë në gojë: Shqiptar e Shqipëri, të thonë: Shqiptari e meriton lirinë, t’i japim Shqipërisë pamvarsinë politike, t’i japim Shqipërisë pamvarësinë ekonomike. Me ketë Kuvend historik që u mblodh për t’i treguar botës që Italia barbare n'a u hoq qafe, duhet, dua unë dhe duhet të doni edhe Zotnija Juej, që të jenë prezent dhe tre nga patriotet e pastër të Shqipërise.
Autorizomëni, ju lutem, t’i kerkoj Kryetarit që të thërrasë këtu pleqtë e Kombit: Mehdi Frashërin, Imzot Bumçin dhe Fuad Dibren
(brohoritje).
Kur pata fatin t’i jem afër në ditët e zeza të mërgimit, Mehdi Frashërit në Romë, bile i jam ndodhur dhe si mjek kur ai vuante nga sëmundja nostalgji që domethënë « malli i Atdheut » , i thoshnja: Pregatitu, o plaku i ynë, të mbaç fjalimin se ardhi koha; edhe kete i a thoshnja me bindje të plotë. Thërriti, pra, Z. Kryetar, thirre Z. Kryetar Medi Frashërin, që në ditët 5 e 6 prill, nga ballkoni i Bashkisë na thërriste: Ejani djem, bashke me mua dhe me djemtë e mij të vdesim për lirinë e Shqipërisë
(brohoritje).
Foli, Z.. Kryetar, Medi Frasherit që arriti ajo ditë që okupatorin fa­shist e zuri haka e Shqipëtarit dhe e theu qafën përgjithmonë. Thirri, Z. Kryetar, njerëzit tanë që gëzojnë kredinë e mbarë Shqipërisë, të vijnë e të na nderojnë me prezencën e tyre, të vijne e të udhëhe­qin vendin tonë, të na bashkojnë, të na udhëheqin e të na japin kushtri­min Shqipërisë anë e mbanë që të dijmë ç’të bëjmë.
(brohoritje):
Thirri, pra, Zoti Kryetar, pleqtë e Kombit që të ndriçojnë e të na udhëheqin në veprimet tona.
Shqipërija ka vuajtur, ka hequr të gjitha të zezat, ka pësuar me jetë, me gjë e me mall, shumë djem janë arratisur, por këto të gjitha do t’i ndalojmë. Përpara çdo gjëje duhet të jemi të bashkuar. Çdokush që mendon për kulltuk ose për interesin e vet, duhet këto mendime t’i lerë me një anë e t’i a leshojmë vendin atyne më të zotërve.
(brohoritje dhe: rrofte bashkimi)
Perëndija u ndriçoftë mendjen atyre që nuk mendojnë për Shqipëri: Perëndija u ndriçoftë mendjen atyre të heqin dorë nga marrëzirat e të bashkohemi tok. Rroftë Shqipnija e lirë, Rroftë djalërija, Rrofshin udhëheqësit e ndershëm të Kombit.
©Corovoda Online / Traskiptim Redaktimi F.K.

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

DIMRI QË LAM PAS

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA