• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2018
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 476 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 271 BANORË

Homazhe u mbajtën në Tiranë - Kush ishte Skënder Malindi? FOTO + VIDEO

Një figurë e rëndësishme e Skraparit dhe njëherësh i vlerësuar me titullin e lartë " Qytetar Nderi i Bashkisë Skrapar" mori nderimet e fundit sot më 31 Korrik 2016. Homazhe u zhvilluan në Tiranë paraditen e sotme ndërsa qindra miq, të afërt e kolegë nderuan kujtimin e tij. Ai u nda në moshën 96 vjeçare. Por kush ishte Skënder Malindi?. Corovoda Online jep një përshkrim të shkurtër të intelektualit dhe ushtarakut të lartë duke dashur të përjetësojmë kujtimin dhe veprën e tij.
Skënder Malindi lindi në 5 Qershor 1920 në fshatin Malind, Skrapar. Shkollën fillore e kreu në Konviktin Krahinor të Vërzhezhës. Mësimet e mesme i mori në gjimnazin e Tiranës (1931-1937). Studimet do ti ndiqte në shkollën ushtarake në Milano - Itali. Por kur në 1940 në Itali do diplomohej si Oficer i lartë në ceremoninë e diplomimit ai nuk pranoi të ngrinte Flamurin Italian duke deklaruar se ai nuk ishte flamuri i kombit të tij, shkak ky që çoi në përjashtimin nga shkolla ushtarake italiane. U rikthye në fshatin e lindjes i shndërruar në 1941 në arenë luftimesh nga italianët dhe grekët. Këta të fundit pasi morrën vesh se ishte edukuar në shkollë ushtarake italiane e arrestuan dhe internuan në Greqi në një pjesë ishull kufi me Turqinë, Ishulli Metilin ( Lesho) .

Me ardhjen e okupatorit gjerman dhe pushtimin e Greqisë të gjithë robërit shqipëtarë në burgjet greke u liruan dhe ndër t'a edhe Skënder Malindi. Me rikthimin në atdhe dhe nisjen e lëvizjes Anti Fashiste në Shqipëri ai vë kontakte me udhëheqsit e tjerë të luftës në Skrapar si Mestan Ujaniku, Kahreman Ylli, Gjin Marku etj, ku u aktivizua në organizimin e luftës në rrethin e Skraparit. Në vitin 1943 caktohet Komandant i Çetës në Çepan, Skrapar. Në 20 shtator 1943 ai do të ishte Komandanti i Batalionit " Margarita Tutulani".

Në operacionin e dimrit 1943 - 1944 plagoset rëndë në luftimet që u kryen në Paraspuar, Berat. Edhe përse i plagosur caktohet Komandant i Batalionit të Parë të Brigadës së VII-të Sulmuese. Plagosja e rëndë në Shtator 1944 e detyron të shkoj për kurim në Itali.Pas kësaj dërgohet për studime në Akademinë " Frunze" ish-Bashkimi Sovjetik. Me rikthimin në atdhe emërohet në Drejtorinë Operative të Shtabit të Përgjithshëm. Edhe përsë një personalitet në Shqipërinë e emrave të artë që bënë luftën për çlirim, rreth viteve 1974 - 1975 ai do të ndëshkohej nga regjimi me mos dhënien e gradës gjeneral kjo pasi djali i tij, I.Malindi u burgos.
   
Në vijim Corovoda Online publikon një material video të Shator 2013 ku gjatë një eventi me rastin e Ditës së Çlirimit të Beratit, në fjalën e rastit flet Skënder Malindi.

Corovoda Online

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

PERSONALITETI 2018 PËR SKRAPARIN

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA