• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

Koordinata X: 15 shtator 1963 - Enver Hoxha në ditarin e tij për përshtypjet në Skrapar

Rruga është shumë e keqe, ndërsa vendi po vend shqiponjash. Kështu nis në mes faqen numër 256 të librit me titull Ditari nga Enver Hoxha të vetflas për përshtypjen e vizitës në Skrapar në 15 Shtator 1963 me rastin e festës së Çlirimit të Skraparit ndonse në brendi edhe ish-diktatori e cilëson se kjo vizitë bëhej 10 ditë me vonesë nga festa. Koordinata X dhe Corovoda Online përpiqen të zbresin lexuesin në kohë në vitet e komunizmit në Shqipëri. Në vijim postojmë të plotë ( të ri-redaktuar prej nesh ) shkrimin pjesë e këtij libri ku flitet për vizitën në Skrapar. 

U nisëm pasdreke me shokun Kahreman Ylli për në Çorovodë.
Rruga është shumë e keqe, ndërsa vendi po vend shqiponjash. Bujqësia në lugina gjatë rrugës dukej jo keq.

Dita e festës.

Këtë vit skraparllinjtë po e festojnë përvjetorin e çlirimit të Çorovodës me 10 ditë vonesë.
U zgjova që pa gdhirë dhe shikoja nga ballkoni gërxhet heroike të Skraparit. Nga këto gërxhe, prej të cilave dikur partizanët zbrisnin të vrenjtur e me pushkë në dorë, sot zbresin të gëzuar karvane-karvane malësorët, burra, gra e të rinj të veshur si për festë dhe me ushqime në duar. Populli i madh është grurnbulluar poshtë, nën plepa buzë Osurnit, njerëzit po këndojnë e po kërcejnë. Afër parkut ngrihet obelisku i bukur me gur të bardhë për kujtim të dëshmorëve. Në kodrën mbi park janë varrezat, ku qetësohen përgjithmonë dëshmorët heroikë partizanë.

Në mitingun e madh që ishte organizuar mbajta një fjalim. Pasi i urova e i përshëndeta të pranishmit dhe gjithë popullin e Skraparit për këtë festë, fola për historinë e luftërave të gjata të popullit të kësaj krahine për liri, për pjesëmarrjen e tij të gjerë në Luftën Antifashiste Nacionalçlirirntare, për probleme të zhvillimit e të përparimit politik, ekonomik e shoqëror të rrethit. Fola pastaj edhe për luftën e Partisë sonë për demaskimin e tradhtarëve të marksizëm-leninizmit, grupit të Hrushovit, të këtij agjenti e bashkëpunëtori të imperializmit amerikan si dhe për disa probleme të gjendjes ndërkombëtare.

Gjatë gjithë kohës së festës binte në sy entuziazmi i madh, dashuria dhe besnikëria e papërshkruar e popullit për Partinë. Patriotë, oficerë, të rinj e pleq, mbushur gjoksin me dekorata, kishin ardhur nga të gjitha anët e Shqipërisë.

Në Skrapar kam personalisht kujtime të paharruara nga koha e luftës. Pas mitingut vendosëm kurora në varrezat e dëshmorëve, vizituam fermën dhe pasdreke u nisëm për në Berat e në Qytetin Stalin.
Gjatë rrugës vizitova kantierin e Poliçanit dhe bisedova me inxhinierët.
Punët ecin, po edhe vështirësi kishin me transportimin e tullave dhe të lëndës së drurit.
Do të marrim masa për ta lehtësuar punën.
Përfundon ky përshkrim nga kujtimet e vetë tij përfshirë në librin e asaj kohe që mbante titullin "Ditari" foto kopertina e së cilit është imazh bashkëshoqërues.
Corovoda Online

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

PERSONALITETI 2018 PËR SKRAPARIN

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA