• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2018
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 476 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 271 BANORË

Koordinata X: Vitet 1500 rreth Osumit. Ja cilat ishin fshatrat me dendurinë më të madhe.

Në muajin Maj 1975 në një studim nga Instituti i Historisë dhe i Akademisë së Shkencave  u dhanë disa të dhëna mbi kërkimet e kryera gjatë luginës së mesme të lumit Osum, në të dyja anët e tij. Corovoda Online po i referohet një materiali që kemi në dorë, ku u referua ky studim i cili u bazua kryesisht në fshatrat Therepel, Munushtir, Slatinjë, Liqedh, Grepckë, Kakrukë, Zogas, Kalanjas dhe Dhores.
Të dhënat arkeologjike dëshmojnë për popullsinë e dendur të luginës së Osumit që në kohët e para historike. Gjurmimet e vendbanimeve i përkasin periudhës antike, kur kjo zonë përfshihej në trevën e fisit ilir të Desaretëve si edhe periudhës mesjetare paraturke.
Në bazë të materialeve dokumentare të shfletuara doli në pah se gjashtë nga fshatrat e mësipërm ekzistonin që në vitin 1553 dhe konkretisht Munushtiri, Kakruka, Therepeli, Dhoresi, Grepcka dhe Kalanjasi ndërsa tre fshatrat e tjerë u populluan njëri pas tjetrit deri përpara vitit 1583. Njëqind vite më vonë, nga dokumentet e vitit 1643 del se këto fshatra ishin populluar nga banorë të paktë kjo edhe për shkak të valës së pushtimit osman gjatë shekullit XV. Madje deri 5 shekuj më pas deri në 1927 popullsia e këtyre fshatrave ishte nën 1000 frymë (në këtë kontekst frymë = banorë). Arsyet që mori ky studim si faktoriale të mundshme të asaj se përse me kalimin e viteve popullsia ne këto fshatra nuk i kalonte 1 000 frymë, sipas studiusve shqiptare u lidh me rregjimin feudal tepër të ashpër që me masat e dhunshme shpesh detyronte individë, familje, grupe apo fise të braktisnin vendlindjen e tyre.

Corovoda Online / A.Shahu 1978

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

NËN AXHENDË

8 Gusht - 76 vite nga Krijimi i BRASH, Lirzë, Helmës Skrapar
15 Gusht - 8 vite krijim i blogut lokal Corovoda Online
15 Gusht - Në promemorie kjo përkon me një ndër aksidentet e rënda të ndodhura në skrapar. Në Grepckë, 6 të rinj humbën jetën pasi një mjet me të cilin udhëtonin ra në brendësi të Kanionit Osum
19 Gusht - Në Zaloshnje, mbahet festa e zonës
20 Gusht - 74 vite nga Krijimi i Brigadës 16 Therepel, Skrapar
21 Gusht - Sivjet është Ditë pushimi në Shqipëri përkon me festë fetare.
22 Gusht - Dita Zyrtare e Pelegrinazhit Bektashi në Kulmak
23 Gusht - 83 vite nga rënia e heroit Riza Cerova
25 Gusht - Mbyllet zyrtarisht Pelegrinazhi Bektashi në Kulmak, Skrapar
25 Gusht - 26 Vite nga Greva e Poliçanit, Greva e parë Sindikaliste në Shqipëri
27 Gusht - 41 vite nga ndarja nga jeta e heroit Zylyftar Veleshnja
27 Gusht - Kjo datë konsiderohet si datë e krijimit të Kooperativës së parë në Skrapar, e cila u krijua në Vërzhezhë Skrapar në 1955

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA