• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2018
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 476 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 271 BANORË

Libri: Antologjia Dygjuhëshe e "Urgjencës" së Xhevahir Spahiu zbret në Paris

Më herët, në mes qershorin 2016 që lamë pas, shtëpia botuese belge M.E.O. (Monde Edition Ouverture) në Marshin e Poezisë në Paris hodhi në treg antologjinë dygjuhëshe "Urgences" të Xhevahir Spahiut. Libri vjen në frëngjisht nga përkthyesi njëherësh edhe shok i autorit, Aleksandre Sotos. Poezia e Xhevahir Spahiut zbulon shpirtin e thellë, dhe pyetës pak a shumë si ai i një "fëmije rebel". Shumica e pozeive të tij nisin me një kuriozitet, me një pyetje të beftë, shenja të pandërprera që fillojnë papritur. Xhevahir Spahiu lindi në fshatin Malind, Skrapar në vitin 1945. Pas një periudhe gazetarie, përfundoi punëtor në minierë pasi kritikoi Enver Hoxhën. Vepra e tij do të censurohej për shumë kohë.
- Ju, fjalët që mi hani pak nga pak
- Përpara shpatës dhe shpifjes, unë rrjedh gjak por nuk dridhem
- Përpara lotëve dhe së bukurës, dorëzohem

Në këto vargje, pa titull, përshkruhet gjendja e poetit i cili reagon ndaj ngjarjeve, si një nevojshmëri Urgjence, ku vetëm emocioni i fortë dhe bukuria e lë poetin pa fjalë.

Pafundësi.
- Syri humb në mjegullnajën e horizontit
- Blu universale
- Që shtrihet aq sa deti
- Shquajmë Pulëbardhën

Metafora në këtë poezi prek skajet apo mund të duket sikur prek Kosovën. Mes pafundësisë gjejmë një element që na tërheq.
Antologjia dygjuhëshe "Urgjenca" është botim i M.E.O. nga Xhevahir Spahiu dhe përkthyer nga Alexandre Sotos dhe ka edhe bashkëpunues edhe Viktor Bakillari.

   
Corovoda Online

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

PERSONALITETI 2018 PËR SKRAPARIN

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA