• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

Koordinata X: FOTO 1942 Besimi Bektashi mbështeti Luftën e Partizanëve për Çlirimin e Çorovodës

Një foto arkiv e Corovoda Online e vitit 1942 tregon edhe disa elementë se Besimi Bektashi në Skrapar, përkrahu luftën për Çlirim të Skraparit.  Një fotografi e muajit mars 1942 tregon partizanë  pjesëtarë të Çetës Plakë të Skraparit në Kulmak, Skrapar ndërsa në sfond duket qartë Tyrbeja Bektashi e Kulmakut të atyre kohëve. Dëshmitë tregojnë se Teqetë e Bektashinjve u shndërruan në qëndra strehimi  dhe mbështetse të luftëtarëve për Çlirimin e Çorovodës dhe krejt Skraparit. Çeta Plakë e Skraparit është formacioni i parë luftarak në Shqipërinë e Jugut të vitit 1942.

Komandant i saj ishte Mestan Ujaniku ndërsa komisar Gjin Marku. Edhe Teqetë Bektashiane u bënë vatra të mësimit të gjuhës shqipe dhe të lëvizjes patriotike kombëtare për liri dhe pavarësi. Ndër to Teqeja e Frashërit, Teqeja e Backës, Teqeja e Prishtës, Teqeja e Therepelit, Teqeja e Kulmakut. Shumë baballarë e dervishë kanë qënë jo vetëm udhëheqës shpirtërorë por edhe drejtues politikë e shoqërorë me karakter kombëtar si për shembull Baba Alushi, Baba Fetahu, Baba Xhaferri, Baba Meleqi, Dervish Iljazi, Baba Ali Tomorri, Baba Tefiku, Dervish Muçua etj.
Corovoda Online

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

DIMRI QË LAM PAS

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA