• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

100 Vjetori i Lindjes së Kahreman Ylli - Komuniteti i Skraparit do të nderoj në një aktivitet personalitetin e shquar

Kahreman Ylli

Një aktivitet në nder të përkujtimit të 100 viteve nga lindja e personalitetit të Skraparit Kahreman Ylli do të mbahet prag fundjavës në Skrapar. Autoriteti vendor i Bashkisë Skrapar do të organizoj një takim jubilar në nder të rastit ku pritet prania e disa drejtuesve të lartë lokal dhe qëndror. Kahreman Ylli lindi në 22 prill 1917 në Leshnje, Skrapar dhe padyshim që ka qënë një ndër ikonat e krenarisë lokale të Skraparit mes emrave dhe viteve të njerëzve me kontribute në Shqipëri. Ai ka qënë Rektor i Universitetit të Tiranës.
Corovoda Online shkon në një jetëshkrim të shkurtër të Kahreman Ylli.
Kahreman Ylli (22 prill 1917 - 3 shtator 1975) ishte një aktivist i çeshtjeve patriotike shqiptare, ministër dhe rektor i Universitetit të Tiranës. Kahreman Ylli lindi më 22 prill 1917 në një familje atdhetare të fshatit Leshnjë, në Skrapar. Veprimtaria atdhetare e babait të tij, Sinan Ylli, kundër regjimit të Zogut dhe internimi i tij ndikuan që Kahremani qysh në moshë të re mbushet me ndjenja atdhedashurie dhe me shpirtin e revoltës. Në vogëli ai u ushqye me vargjet e zjarrta të Naimit, me këngët e popullit për të rënët e lirisë, me tregimet për trimërinë e çetave patriotike.

Në shkollën Normale të Elbasanit u bashkua me të rinjtë, që kërkonin përmbysjen me forcë të pushtetit të Zogut. Në korrik 1935 takohet në Tiranë me revolucionarin Riza Cerova i cili foli vendosmërisht për bashkimin e forcave përparimtare kundër tiranisë dhe mjerimit, fjalët e tij lanë gjurmë te Ylli.

Në vitin 1936 dëshira e madhe për të mësuar bëri që Kahremani të nisej për në Francë ku vazhdoi studimet e larta në Akademinë Pedagogjike të Lion-it të Francës ku ndjekja e studimeve kërkonte pagesë për të cilën u ndihmua nga xhaxhai i tij Sako Ylli i cili i dha një porosi të veçantë Kahremanit " Merru me gjithçka por vetëm jo me politikë". Gjithësesi atdheu kërkonte aktivistë të zjarrtë dhe aty u lidh menjëherë me emigrantët politikë shqiptarë.

Shtëpia e vëllezërve Gogo e Kozma Nushi u bë shtëpia e tij.

Në vitet 1935-1936 shërbeu si mësues në fshatin Zaloshnje, Skrapar

Në nëntor të vitit 1936 pranohet anëtar i shoqërisë “Vëllazëria” të Lionit.

Janari i vitit 1940 e gjeti mësues në ushtrimoren e Normales së Elbasanit. Aty, së bashku me kolegë e studentë ai u qëndroi presioneve fashiste dhe u bë një propagandues i luftës kundër fashizmit. Në mars të 1942 transferohet në Berat.

Ai dhe familja e tij në Skrapar iu kushtuan tërësisht luftës. Kahremani (“Bariu”), ndihmoi aktivisht në kijimin e Çetës Plakë partizane të Skraparit. Në verën dhe vjeshtën e vitit 1943 ai u mor aktivisht me ngritjen e formacioneve të mëdha partizane, si Batalioni “Riza Cerova” Grupi i Beratit, ai i Myzeqesë dhe i Skraparit.

Në Operacionin nazist të dimrit 1943-1944, Kahremani zhvillon një veprimtari të gjithanshme sidomos në Skrapar, ku kishin përqëndruar forca të shumta gjermano-balliste, që kishin ardhur të shuanin luftën partizane.

Kahreman Ylli u zgjodh delegat në Kongresin e Përmetit, ku u zgjodh dhe anëtar i Këshillit të Përgjithshëm Antifashist Nacionalçlirimtar.

Në gushtin e vitit 1944 kur në Sheper të Zagorisë përuroej Brigada XIV Sulmuese ai emërohet komisar i saj. Në luftë për çlirimin e Sarandës Kahreman Ylli u plagos rëndë dhe u kurua në një spital partizan në Itali.

Në zgjedhjet e 2 dhjetorit të vitit 1945 u zgjodh deputet i Skraparit.

Nga viti 1946 deri në 1948 ai ishte Ministër Fuqiplotë i RPSH në Francë.

Më 1946 mori pjesë në Konferencën e Paqes në Paris, si anëtar i delegacionit shqiptar. Si përfaqësues i qeverisë shqiptare në Gjyqin Ndërkombëtar të Hagës mbrojti të drejtat e Shqipërisë. Tre dhjetëvjeçarë me radhë ai punoi për organizimin e shkollës së lartë.

Ai ishte Ministër i Arsimit në vitet 1948-1952 dhe më vonë në 1961 do të ishte Rektor i Universitetit të Tiranës si dhe punonjës me përgjegjësi në aparatin shtetëror për problemet e shkencës dhe të kulturës.

Kahreman Ylli ishte deputet i Skraparit në 6 legjislatura të Kuvendit Popullor dhe në legjislaturën e anëtar i Presidiumit të Kuvendit Popullor.

Ai u nda nga jeta në 3 shtator 1975.Imazh i vitit 1971 - Çorovodë

Kahreman Ylli në një imazh gjatë luftës partizane

Sadush Ylli
Corovoda Online

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

DIMRI QË LAM PAS

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA