• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

FOTO - Objekti 65 apo Kombinati i Poliçanit nën "heshtjen" e viteve - Sekreti i madh i para 90' së Prodhimit të armëve

Në fillim të viteve 1960 nisi puna për ndërtimin e Uzinës së Poliçanit. Për ndërtimin e saj Qeveria Shqipëtare pati mbështetjen edhe të Republikës Popullore të Kinës. Asokohe Poliçani ishte nën juridiksionin e Beratit dhe konsiderohej si fshat me vendndodhje strategjike. Paralelisht me fillimin e punimeve për korpuset e kombinatit do të nevojitej edhe urbanizimi i i Poliçanit. Më shumë se 260 apartamente banimi u ndërtuan për punëtorë, drejtues dhe staf. Fillimisht emri që pati objekti ishte thjesht "Numri 3" por më vonë u konsiderua si "Objekti 65" dhe në fund si Kombinati i Poliçanit. Në nëntor 1961 një grup prej 13 specialistësh shqipëtarë nisen drej Kinës për t'u specializuar me punën që do kryehej. Takimi i parë i delegacionit shqipëtar u bë Ten Siao Pin asokohe ishte Kryetar i Bashkisë Çuçin në provincën Shansi. Me rikthimin e tyre në Shqipëri nis edhe puna më e detajuar. Uzina do të ndërtohej në 6 zona të largëta prej njëra tjetrës për të shmangur incidentet shpërthyese në seri. Zona më e rëndësishme ishte ajo që u quajt Zona A ku për shkak të proçesit ishte e lidhur ngushtë me Zonën B dhe Zonën C. Në të treja këto realizohej kompletimi dhe ambalazhimi përfundimtar i produkteve. Zona D ndërtohej në afërsi të fshatit Kapinovë të Beratit dhe ishte në funksion të prodhimit. Zona F ndryshe quhej Poligoni i Brendshëm i Uzinës ku proçeset balistike ishin në themel të kësaj zone. Zona E ndodhej larg territorit të uzinës. Ajo lokalizohej pranë grykëderdhjes së lumit Seman ku ishte tesimi final i produktit ushtarak. Në 1965 mbërritën edhe kuadrot e parë që kishin mbaruar Fakultetin e Inxhinierisë Mekanike në Shqipëri. Dy vite më vonë, për rëndësinë që nisi të merrte objekti në 1967 në Poliçan do të vendosej një përfaqësi ushtarake. Përgjegjësi i specialistëve ende vijonte të ishte një kinez i njohur si Xian Tien dhe që ndihmohej në përkthim nga një përkthyes tjetër po nga Kina i quajtur Liu Shi Cian.
Në 1968 Poliçani kalon nën juridiksionin e Rrethit Skrapar. Por sot, pamja e gjigandit të madh mbetet mistike kur futesh në mjedise, hijerëndë me madhështi por i vetëm e fillikat nga flukset e punës së viteve që dikur i dhanë jetë. Shkojmë me disa imazhe për Corovoda Online të këtij muaji nëntor 2017. Imazhet Kredit D.M.
Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

DIMRI QË LAM PAS

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA