• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

Koordinata X: Vërzhezhë, Skrapar 1978 - Thesari i rrallë me 200 monedha argjendi të periudhës së ...

Në Vërzhezhën e vitit 1978, disa fshatarë duke punuar tokën sinjalizuan autoritetet vendore... Diçka ishte zbuluar gjatë qilizmit, një term që nënkupton punimin e tokës. Dhe Koordinata X ndalon në brendësi të asajkohe... Në fshatin Vërzhezhë, në veriperëndim të qytetit të Çorovodës, u gjet fillimisht një enë balte shumë e copëtuar... brenda saj ndodheshin 200 monedha, të gjitha prej argjendi të pastër. Shumica e këtyre monedhave i përkisnin periudhës së Jani II (diçka rreth viteve 1118 - 1143) ndërsa një pjesë tjetër e monedhave të gjetura bashkë i përkisnin periudhës së Isakut II Engjëllit ( 1185 - 1195) Ndonse gjetja e tyre u bë një lajm i rëndësishëm i kohës, ajo që mbetet ende mister është se ku ndodhet pjesa tjetër e një thesari monedhash pasi nëse shihen vitet e këtyre monedhave të gjetura mungon periudha e Manuelit I Komnnen ( 1143 - 1180). Studiuesit asokohe arritën në konkluzionin se pjesa e gjetur e këtyre 200 monedhave prej argjendi të pastër që u zbulua, nuk ishte as sa 1/4 e thesarit që ende kërkohet. Por rikthehem tek kjo gjetje e rëndësishme arkeologjike e kohës.  Arsyeja se përse mund të lidhej gjetja e këtij thesari në Vërzhezhë, nga studiuesit u tha asokohe se mundet që Thesari i Vërzhezhës të lidhej me periudhën kur mbreti i Normanëve, Guiliem II sulmoi rreth viteve 1185 një pjesë të Shqipërisë.  Çka do të thotë se ai që mund t'a ketë groposur këtë thesar ka qënë i detyruar nga zhvillimet e kohës e luftrave. Ajo që mbetet unikale, është se thesari i Vërzhezhës është i pari thesar i zbuluar në Shqipëri që kishte vetëm monedha argjendi. Njëra prej monedhave kishte në shfaqje dy perandorë që qëndronin në këmbë përballë, e mbanin një labarum ku secili kishte një kryq të gjatë. Monedha peshonte 3.88 gram me diametër 28mm dhe në pamjen tjetër shfaqte të gdhendur krishtin e ulur në gjunjë me një dorë gjysmë të ngritur për bekim dhe dorën tjetër që e mbante tek ungjilli.Imazhi shoqërues i përket pikërisht këtyre monedhave të gjetura në Vërzhezhë, Skrapar 1978 (vijon)
©Corovoda Online / F.Kaloci

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

DIMRI QË LAM PAS

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA