• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

Ura e Kasabashit do të restaurohet plotësisht në Pranverën e 2019 - Projekti i Restaurimit drejt finalizimit

Eugen Kallfani, drejtuesi i Drejtorisë Rajonale Kombëtare Kulturore për Qarkun Berat, përmes një postimi në një media sociale publikoi ndër të tjera se "projekti është drejt finalizimit". Flasim për një ndër monumetet e veçantë të datimit 1640' që ndodhet jo më shumë se 1 kilometër larg qëndrës së qytetit të Çorovodës. E quajtur ndryshe Ura e Kasabashit, ajo ende i reziton mrekullisht kohëve dhe dinjitetit të emërtesës Monument Kulture. Ajo është e datuar në 1640 dhe është krijim i Arkitekt Kasëmit një prej nxënësve të mirë të Arkitekt Sinanit (kujtojmë ky i fundit është emri i lidhur me shumë vepra të krijuara në periudhën otomane, jo vetëm në Turqi por në shumë shtete gjatë viteve 1500.) Nxënësi i tij më i mirë ishte edhe Arkitekt Kasëmi. Në Turqi ai referohej si Koça Kasim Aga (Mjeshtri i Madh Kasëm) Ai u lind në fshatin Grëmsh të Tomorricës, në Skraparin e vitit 1570. Një pjesë së fëmijërisë së tij e kaloi në Berat. I Ati, më pas e dërgoi atë në Turqi, ku në Stamboll do të ndiqte studimet profesionale. Aty, ai u bë asistent i Arkitekt Sinanit dhe Sefdeqar Mehmet Elbasanit. Punimet e tij filluan të spikasnin dhe në histori thuhet se në vitet 1639 ai u rikthye në fshatin e tij të lindjes Grëmsh. Si dhuratë për banorët e zonës ai ndërtoi Urën që asokohe vendasit e quajtën fillimisht Ura e Kasëmit. Ndërsa në vite po flitej për famën e tij mendohet se zhargonet zakonore i kanë shtuar prapashtesën Bashë një term turk që nënkuptonte "Kokë e Madhe / Shef" e prej andej derivoi ajo që ne e quajmë sot Ura e KasaBashit. Por le ti rikthehemi në fokus asaj se çfarë pritet në fillim vitin 2019. Sipas Kreut të DRKK z.Eugen Kallfani, është duke përfunduar projekti i Restaurimit të Plotë të këtij monumenti, dhe se - sipas tij - me mbështetjen e Ministrisë së Kulturës në pranverën e vitit 2019 do të filloj restaurimi i plotë i Urës së Kasabashit.
©Corovoda Online 

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

DIMRI QË LAM PAS

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA