Koordinata X: Kalaja e Prishtes Mes mistereve arkeologjike te Skraparit **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X: Kalaja e Prishtes Mes mistereve arkeologjike te Skraparit

Fatjon Kaloci
1.4.12
Kjo kala eshte e vendosur ne nje koder dominuese ne veri te fshatit Prishte, te njohur me emrin “rrethi i kalase”.  Ende jane te ruajtura nje pjese e mureve rrethues te kesaj kalaje. Ato perbehen nga blloqe shtufi kuadratike te permasave te medha dhe mesatare. Permasat variojne ne gjatesi 1.03 -1.12 metra, gjeresi 0.40 – 0.44 meter, dhe lartesi 0.25-0.26 meter. Kalaja ka tre kulla te pozicionuara ne veri, verijug dhe jug. E vecante eshte fakti qe hyrja e kalase ndodhet ne pjesen jugperendimore te kodres e cila paraqet tipare te nje hyrje monumentale.  Ne pjesen e Akropolit te kesaj kalaje jane gjetur nje numer i madh fragmentesh qeramike me forma te ndryshme.
Corovoda On Line