Koordinata X. Skrapari ne disa prej datave te Historise Kulmoret (Pjesa e Pare) **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X. Skrapari ne disa prej datave te Historise Kulmoret (Pjesa e Pare)

Fatjon Kaloci
6.4.12
Ne vazhden e pasqyrimit te te dhenave te pasura arkivore te Corovoda On Line mbi elementet trashgimore te Skraparit ne kete link do te publikojme disa nder datat historike nder vite te Skraparit. I konceptuar ne disa pjese, ne kete pjese te pare do te ndajme disa prej tyre.
18 Dhjetor 1924
Ne Corovode mbahet nje miting i madh proteste i mbare popullit te Skraparit kunder qarqeve jugosllave.
12 Gusht 1912
Kjo date konsiderohet ne histori si Clirimi i Pare i Skraparit. Gjithashtu kjo dite ne analet e historise konsiderohet si e para krahine qe parapriu 3 muaj me vone Pavaresine e Shqiperise.
10 Dhjetor 1942
Konsiderohet si Clirimi i Dyte i Corovodes. Ne histori pas Clirimit te njohur zyrtarisht si 5 Shtator 1942, pas kesaj date ofensiva armike nisur nga shpallja e Corovodes se Cliruar u organizuan per te ripushtuar territorin ne Corovode, por nuk u afruan ne qytet dhe betejat u kryen ne rrethina. Data 10 dhjetor 1942 ishte definitive per konfirmimin e Corovodes se Cliruar.
22 Qershor 1943
Krijohet Batalioni Riza Cerova. Ne nje formacion luftarak u krijua ne Qafen e Martes Batalioni ne fjale.
28 Dhjetor 1943
Ne fshatin Therepel pushkatohen nga forcat okupatore 3 Deshmoret e Therepelit Idriz Cuedari, Ali Dervishi dhe Abaz Dervishi.
21 Janar 1944
Ne Historikun Lokal kjo date njihet si mjaft e rendesishme e periudhes se Luftes Nacional Clirimtare te zhvilluar ne Skrapar. Ne vendin e Quajtur Tenda e Qypit u be beteja e gjakshme qe edhe sot cdo 21 janar kujtohet.
Vijon
Corovoda On Line