Koordinata X: Janar 1944 - Masakra Naziste ne Skrapar - Vlushe dhe Krushove. Ja disa nder detajet mes historive **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X: Janar 1944 - Masakra Naziste ne Skrapar - Vlushe dhe Krushove. Ja disa nder detajet mes historive

Fatjon Kaloci
12.1.14
Corovoda Online  ndalet ne kete postim ne nje pershkrim referuar datave 1 dhe 3 janar 1944 qe perkojne me masakrat e bera ne zonen e Vlushes dhe Krushoves. Me shume se 83 skraparas u arrestuan (vetem 3 munden te shpetonin ne arrati) ndersa 26 burra u vrane ne Vlushe 4 te tjere u vrane ne Potom dhe 50 burra humben jeten ne Krushove nga plumbi armik. Vetem 3 munden te shpetonin; Sadedin Borri nga fshati Vlushe, Sulo Bakiasi nga fshati Kapinove dhe Vesel Hodo.
Masakra e Krushoves:
2 janar 1944.
Nazistet arrestuan 50 burra nga fshati Krushove. I futen ne nje tyrbe bektashinjsh dhe ne te zbardhur te 3 janarit kasapana do te niste brutalisht. Nje nga nje 48 prej burrave terhiqeshin nga tyrbeja dhe vendoseshin buze nje humnere ku pasi qelloheshin me plum mes shkelmash te nazisteve trupat hidheshin ne nje humnere rreth 150 metra te thelle. 2 te fundit qe mbete ne Turbe ishin Sulo Bakiasi dhe Vesel Hodo te cilet ne momentet kur u shoqeruan nga nazistet per ne humnere munden te tu shpetonin nazisteve e te hidheshin ne humnere kuturu e te shpetonin fatmiresisht. Te dy ata lajmeruan fshatrat perreth per masakren dhe ne te gjithe Skraparin kjo tragjedi lendoi cdo zemer.
Masakra e Vlushes:
1 janar 1944:
Nazistet mberriten ne fshatin e Vlushes, ndersa grate e femijet ishin larguar nje dite me pare pasi lajmi u morr vesh se do te vinin nazistet. Burrat qendruan edhe fale nje dredhie te nje ballisti te quajtur Shuaip. Me mbrritjen e nazisteve 26 burra u kapen e u rreshtuan ne fund te fshatit me fytyre nga perendimi dhe me pas pushkatimi masiv. Nga ky pushkatim shpetoi vetem Sadedin Borri qe mesa duket trupi i tij u mbulua nga ndonje trup tjeter gjate renies.
©Corovoda On Line