Koordinata X: Harta jep itinerarin e lëvizjes së Papa Paul III në Shqipëri. Një tjetër pikëpyetje mbi saktësinë apo historinë. **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X: Harta jep itinerarin e lëvizjes së Papa Paul III në Shqipëri. Një tjetër pikëpyetje mbi saktësinë apo historinë.

Fatjon Kaloci
4.8.16
Në web, imponimi i së vërtetave mbetet subjektiv aq më tepër po të prekësh plagën e mos - dokumentimeve historike ndër vite të largëta. Beteja lexues - historian duket sikur është fituar nga të parët, pa hedhur aspak dyshime mbi punën e vlyer të historianëve shqipëtarë. Por duke bërë në Retorikë pyetjen: "Përse ky epsh për postime të shumta nga lexues të ndryshëm?" kur në jo në pak raste autorët imponojnë medime për çështje që ngrenë debat, përgjigja mbase iu duhet prapë t'u jepet nga lexuesi, pasi historianët duken "të përgjumur" në kundërshtitë apo aludimet mbi të vërtetat apo faktet. Pa dashur të ngremë një pikëpyetje më shumë, po i referohemi disa kërkimeve që bëmë në web. Për hir të së vërtetës mes qindra hartave nuk gjetëm pikëkalimi të itenerarit të turit të Papa Paul III ndërrmoi gjatë Korriku A.D 52 dhe Qershori A.D. 57. Por befas kapim një imazh i cili përshkron me shigjetime edhe disa lëvizje ku në krye të hartës të sigluar Th.Gjika përshkruan edhe në kuadratin e legjendës se gjatë itinerarit edhe Iliria ka qënë e vizituar nga misionarët e udhëtimit. Nëse do të marrim të mirëqëna mbishigjetimet në hartë dhe ti mbivendosim me të sotmen del se sipas gjasave, (pa aluduar mbi vërtetësinë apo jo të kësaj harte) kalimi ka ndodhur edhe përgjatë luginës së Apsus apo rrugës që mendohet se ka qënë përgjatë tij që ishte një arter udhëtimi drejt jugut dhe Greqisë. Përtej dyshimeve apo spekullimeve këtë imazh ashtu siç e gjejmë në rrjet për ndjeksit tanë. 
Corovoda Online