• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2019
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 343 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 174 BANORË

Koordinata X: Vendresha dhe Historiku i saj Ja disa nder elementet kryesore

Konsiderohet si nje nder zonat e Skraparit ky depertimi sllav nuk ka mundur te rrenjoset. Por historiku i kesaj zone me i hershem i referohet gjetjeve arkeologjike tipike ilire te zbuluruara kryesisht ne vendbanimet Lipian apo Perivol per te kulmuar ne ate qe konsiderohet Kalaja e Lavdarit.Ne histori Vendresha konsiderohet si nje prej bazave te forta te Muzakjave.
Zona e Vendreshes ne fakt perfshin 3 nen-ndarje. Vendresha e Pare, Vendresha e Dyte dhe Vendresha e Trete. 
Ne ndarjen administrative zyrtare te Shqiperise se pak viteve me pare keto te trija se bashku me Therepelin, Valen, Buzuqin dhe Spatharen perbenin ate qe konsiderohet Komuna e Vendreshes. Nder fiset me te vjetra te zones jane Katragjynet, Goxhaj dhe Beckallaret si edhe Bano, Zekaj, Aliaj, etj. Ndersa pas 1900 do te bente kete zone te njohur edhe per formacionet luftarake te Cetes se Tajar dhe Tefik Vendreshes, qe morren pjese ne 1920 ne Luften e Vlores, ne 1923 ne Revolucionin e qershorit te Nolit, ne 1935 ne Levizjen e Fierit etj. Levizjet demografike te pas 1991 ne Shqiperi edhe kete zone do ta karakterizonin me migrmin dhe emigrimin e banoreve. Sikunderse ju kemi njoftuar edhe ne rrjetin tone social ne Facebook "Corovoda On Line" pak dite me pare ne 23 dhe 24 qershor kjo zone per te paren here ne kete vit 2012 futi ne tradite edhe eventin Sofra Vendreshase. Ne eventin e pak diteve me pare u promovua edhe libri "Vendresha ne Vite" me autoresi te G.Aliaj dhe A.Bregu.
©Corovoda On Line

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

DIMRI QË LAM PAS

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA