Trashegimia Kulturore Skraparase nder vite -->

Kategoria e gjetur

Iklan Semua Halaman

Trashegimia Kulturore Skraparase nder vite

Fatjon Kaloci
30.5.11
Elemente të rëndësishme për traditën dhe kulturën materiale përbën veshja. Në këtë vëshje dallojmë tipare të hershme të cilat i shohim më shumë tek guna. Element tjetër i kësaj veshjeje ka qënë mëngorja, këmisha, takia, qeleshja, qylafi, fustanella, xhokja, tirqit, opingat prej lekure kafshësh kurse për gruan jeleku, tumanet, fustani, kemisha, shamia, përparsja dhe çorapet. Dekoret e ndryshme të mëngores, jelekut, brezit, xhaketës, çorapes qofshin lineare apo gjeometrike, ornamentet e ndryshme prej lekure të bariut e deri tek ornamentet e dekoret e legenit e të ibrikut. Karakteristike është se në të gjitha pjesët e veshjes janë të zbukuruara me motive të thjeshta dhe të punuara me elegancë. Ajo çarë e bën veshjen tonë ndryshe nga të tjerat janë pjesët përbërëse të veshjes si edhe elementët e zbukurimit.

Dëshminë e një trashëgimie gati gati që nga primitivizmi e deri sot mjafton ta shohësh në shtëpinë e një fshatari nga Skrapari që s’mungon kazma, drapri, kosorja. Për tradita të lashta në fushën e bujqësisë flasin edhe pemëtaritë e zhvillura, përpunimi i tyre, nxjerrja e një sërë nënproduktesh si Rehania, Pekmezi, Reçeli, Stafidhja, Oshafja, Vera, Rakia, Uthulla etj. Fshtarat e Skraparit , të vendosura në shpate e lugina në bazë lagjeje e shtëpish, afër njëra-tjetrës, ndërtimi i banesave me gurë, në shumicën dërmuese me dy dhoma e guzhinë, dëshmojnë se skrapalliu ndërtimet i ka bërë në funksion të zgjidhjes së problemeve që e preokuponin.

Talentin e tij populli i Skraparit e ka shfaqur edhe në punimet me gurë. Në pragjet e dyerve të shtëpive, të dritareve gjejmë të skalitura shqiponjën, yllin, zogun si edhe ornamente të tjera kurse në punimet me dru kjo pasqyrohet tek dollapet, musandrat, tavanet, kërrabat, kupat etj.