Frika dimerore: Rikthehen Kufizimet e Energjise ne Shqiperi? **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Frika dimerore: Rikthehen Kufizimet e Energjise ne Shqiperi?

Fatjon Kaloci
23.9.11
23-09-2011 Sipas te dhenave me te fundit te Institutit te Statistikave INSTAT ne 6 muajt e pare te vitit 2011 konsumi i energjise elektrike nga Shqipetaret u rrit me 9.7% krahesuar me 6 muajorin e 2010 ndersa prodhimi vendas nuk i kaloi 45.1%. Duke hyre ne stinen e ftohte konsumi i energjise mendohet te jete me i larte kushtezuar kjo nga kushtet klimaterike cka e thene ndryshe kerkon qe konsumimi i energjise elektrike te rritet. Edhe perse shqipetaret ne 2010 perdornin dhe gjenin opsione te lendeve zevendesuese kryesisht lende drusore dhe gas, rritja e cmimit te ketyre dy te fundit jep nje parashikim te zymte te situates energjitike ku ne episodin me te keq rriskohet vendosja e Black Out kombetar ne nivele kufizimi per cdo rreth. Ne cdo rast parashikues ne keta analize importimi i energjise gjate muajve te dimrit parashikohet i veshtire per shkak te cmimit te tregut rajonal ku nuk duhet permendur edhe aftesia ekonomike e qeverise shqipetare nen presionin e nje deficiti te larte. Edhe kete vit energjia do te varet nga rreshjet por serisht do te jete konsumi i larte qe do te sjell probleme ne pritje.
Corovoda On Line