Wikileaks: Biografia e Fatos Nano Ja cthuhet per Kryeministrin e Shqiperise ne 1997 **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Wikileaks: Biografia e Fatos Nano Ja cthuhet per Kryeministrin e Shqiperise ne 1997

Fatjon Kaloci
2.9.11
Nje foto Web Nga dokumenti i Wikileaks
Corovoda On Line Blogspot
02-09-2011 Konfidenciale: Kabellgate i leshuar ne 8-8-1997
Biografia e Kryeministrit te Ri te Shqiperise
I shkruar nga MARIZA LINO (Ambasadorja Amerikane ne ate kohe)
Pasi jepen te dhena biografike ne dokumentin e publikuar ne Wikileaks, qe mban kodin e references 97TIRANA1976, nder te tjera thuhet: (shenim publikojme te dyja versionet ne anglisht dhe shqip)

Paragrafi 1:

"HE WAS ARRESTED ON CHARGES OF CORRUPTION ON 
JULY 30, 1993 AND SENTENCED IN 1994 TO 12 YEARS 
IN PRISON IN A TRIAL 
MARRED BY FLAGRANT VIOLATIONS OF LEGAL PROCEDURES.
 HE WAS DECLARED A POLITICAL PRISONER BY 
AMNESTY INTERNATIONAL, HELSINKI HUMAN RIGHTS 
WATCH, THE INTERPARLIAMENTARY UNION, AND OTHER GROUPS. 
 HE WAS RELEASED FROM PRISON MARCH 14, 
1997 IN THE GENERAL UPHEAVAL AND CRISIS, AND SHORTLY 
THEREAFTER OFFICIALLY PARDONED BY 
PRESIDENT BERISHA." "Ai u arrestua me akuzen per korrupsion
 ne 30 korrik 1993 dhe u denua ne 1994
me 12 vjet burg, ne nje gjyq me shkelje flagrante te procedurave ligjore. 
Ai u deklarua i borgosur politik nga Amnisti International, 
Komiteteti i Helsinkit, Human Right Watch, 
Unioni nderparlamentar dhe grupe te tjera. 
Ai u lirua nga burgu ne 14 mars 1997, 
ne Permbysjen e pergjithshme dhe Krizen dhe shpejt u fal nga Presidenti Berisha."
Paragrafi 2:

ACCORDING TO SOME REPORTS, WHEN NANO WAS 
WORKING IN THE MARXIST-LENINIST INSTITUTE, HE WAS 
SINGLED OUT BY HOXHA'S WIFE, WHO HEADED THE 
INSTITUTE, FOR SPECIAL FAVOR.  SHE REPORTEDLY 
FOLLOWED HIS CAREER AND HELPED HIM AT STRATEGIC 
POINTS TO MOVE FROM JOB TO JOB.
Sipas disa te reporteve, kur Nano punonte ne 
Institutin Marksist Leninst ai trajtohej 
ndryshe nga gruaja e Enver Hoxhes qe drejtonte kete Institut,
 per disa Favore Speciale
Ajo e ka ndihmuar ate ne karrier dhe ne pika strategjike
 te kalimit nga nje pune ne tjetren"
Paragrafi 3:
IN HIS LAST SPEECH TO PARLIAMENT BEFORE 
HIS ARREST, NANO ACCUSED FORMER U.S. AMBASSADOR 
WILLIAM RYERSON, THEN DCM CHRIS HILL, AND THE CIA 
FOR HAVING PLOTTED WITH BERISHA TO SET UP HIS 
PHONEY TRIAL.  IN THE SAME SPEECH, NANO ACCUSED 
BERISHA OF TURNING ALBANIA INTO AN AMERICAN-RUN 
BANANA REPUBLIC.
Ne fjalimin e fundit ne parlament para se te arrestohej, 
Nano akuzoi ambasadorin amerikan
William Ryerson, me pas (DCM) Chris Hill dhe CIA per 
komplomentim me Berishen Per Gjyqin e Rreme
Ne te njejtin Fjalim Nano Akuzoi Berishen se po e 
kthente Shqiperine ne Drejt Amerikes - Banana Republikes.
Paragrafi 3:
IN 1996, THERE WERE RUMORS HIS DAUGHTER 
WAS TAKING DRUGS WHILE HE WAS IN PRISON AND THAT 
HIS TEENAGE SON HAD GOTTEN OUT OF HIS MOTHER'S 
CONTROL, BECOMING REBELLIOUS AND UNRULY.
Ne 1996 thuhej se vajza e tij perdorte droge ndersa
 ai ishte ne burg (Nano) dhe se 
Djali i tij adoleshent kishte dale jashte kontrollit
 te se emes, duke u bere rebelues dhe
i crregullt".
Paragrafi 4:
NANO IS AN INTENSE, FOCUSSED INDIVIDUAL 
WHO, AT ABOUT 5' 6" IS AVERAGE HEIGHT FOR AN 
ALBANIAN MALE.  FORMERLY SLIM AND CLEANSHAVEN, HE 
EMERGED FROM PRISON WITH A SUBSTANTIAL WEIGHT GAIN 
AND A BEARD.  MANY OLD ACQUAINTANCES SAID THEY DID 
NOT RECOGNIZE HIM AFTER HIS RELEASE.  A HEAVY 
SMOKER, A SOCIAL ANIMAL WHO ENJOYS LATE-NIGHT 
SCHMOOZING WITH HIS INNER CIRCLE OF POLITICAL 
FRIENDS, NANO IS SERIOUS EVEN WHEN HE IS JOKING
Nano eshte nje Intennsiv, Epiqender, rreth 5'6" dhe me 
nje peshe mesatare per nje mashkull
shqipetar. Dikur i dobet dhe pa mjeker ai doli nga 
burgu me pak mbipeshe dhe mjeker>
Shume qe enjihnin me pare thane nuk e njohen kur doli. 
Nje duhanxhi i rende, Nje kafshe sociale
qe i kenaqet jetes se nates del me miqte e rrethit
 politik, Nano eshte serioz edhe kur qesh>.
Jane keto disa nga Paragrafet e ketij Kabellgrami. Ne Imazh bashkengjitur nje pamje e kabbellgramit ne Fjale
Ju po Ndiqni Corovoda On Line