Koordinata X. E djeshmja tjeter. Skrapari i kengeve te Komunizmit dhe Vargjeve **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X. E djeshmja tjeter. Skrapari i kengeve te Komunizmit dhe Vargjeve

Fatjon Kaloci
14.4.12
Koordinata X ne te vecantat e Skraparit, permes Corovoda On Line publikon edhe nje ane tjeter te nje kohe jo shume te larget por qe gjithesesi ka perbere te ashtuquajturin element “artistik” te Skraparit ne Kenge. Me teper sesa art, nje element populist i kohes me postulate proletare qe nderfuteshin edhe ne kenge e zones. Ky postim referon disa nder vargjet qe populli i Skraparit i’a kendonte partise, Enver Hoxhes e idealeve te regjimit te asaj kohe. Qellimi i Corovoda On Line nuk eshte te ironizoj kete periudhe por qe te pasqyroj disi sesi arti lokal popullor i zones gershetohej ne kenge dedikuar asaj periudhe.
Pasi sistemi konsideroi grup armiqesor Beqir Ballukun, Petrit Dumen, Hito Cakon eksponente te larte te asaj kohe, shihni pak se cfare kendonte ne kenge Skrapari pas denimit qe ju be ketij grupi nga regjimi i asaj kohe:

 “Armiqte e terbuar,
Ferre e Shqiperise, Partia i fshin Sic e ka tradite”
Kalojme pak neper dokumenta dhe vecojme festen e 1 majit 1977 ku grupi popullor i shtepise se kultures “Riza Cerova” ne eventet per kete dite (qe ne ate kohe ishte nje festim popullor) kendonte:
 “Enver Hoxha mban raportin
ne kongresin e Partise
Vetem nje eshte vija jone
Diktatura proletare
Kjo na mbajti lart ne kembe
Ne bllokada, ne shantazhe
Permbi boten me trazira
Ku uluerijne super shtetet
Fjale e zjarrte e Enver Hoxhes
Ngre ne kembe 5 kontinentet.”
ne kongresin e Partise Vetem nje eshte vija jone Diktatura proletare Kjo na mbajti lart ne kembe Ne bllokada, ne shantazhe Permbi boten me trazira Ku uluerijne super shtetet Fjale e zjarrte e Enver Hoxhes Ngre ne kembe 5 kontinentet.”
Te pakten ata persona qe e kane jetuar disi ate kohe, nuk kane sesi te harrojne Veprat e Enver Hoxhes, te pranishme thuajse ne cdo shtepi. Nje kolane e panumert botimesh. Nuk e themi me kot kete detaj pasi vargjet ne vijim te popullit te Skraparit u thuren menjehere pas botimit te vellimit Nr. 19 te Veprave te Enver Hoxhes.
 “Ne Moske kur foli Enveri,
tetedhjete e nje parti
Fjala bombe i ra Hrushovit
edhe bishtrave te tij
fol te keqen Enver Hoxha
te tundet Kremlini
Sic tundej kur fliste Lenini
gjeniu tjeter Stalini”
tetedhjete e nje parti Fjala bombe i ra Hrushovit edhe bishtrave te tij fol te keqen Enver Hoxha te tundet Kremlini Sic tundej kur fliste Lenini gjeniu tjeter Stalini”
Ndersa ne nje kenge tjeter te arkivit qe ne posedojme, Skrapari kendon nen te njejtin lajtmotiv te sistemit, referuar nje diskutimi te bere ne Kongresin e 7te te PPSH ( e dikurshmja Partia e Punes se Shqiperise) kur flitej per planin 5 vjecar.
 “Shqiperia jone
me ballin krenar
S’pyet per bllokada
as per tramundane”
me ballin krenar S’pyet per bllokada as per tramundane”Apo nje kenge tjeter po e Skraparit e cila mbart keto vargje:
 “Vitet ikin plot me luftra
Partia ne moshe po rritet
Parti me radhe celiku
S’te tund atom’ i armikut”
Corovoda On Line

 “Vitet ikin plot me luftra
Partia ne moshe po rritet
Parti me radhe celiku
S’te tund atom’ i armikut”
Partia ne moshe po rritet Parti me radhe celiku S’te tund atom’ i armikut”
Corovoda On Line