Koordinata X. Shkolla e pare, Gjymnazi dhe Konvikti ne Corovode Kur u krijuan **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X. Shkolla e pare, Gjymnazi dhe Konvikti ne Corovode Kur u krijuan

Fatjon Kaloci
7.4.12
Zyrtarisht, Zilja e pare e mesimit ne qytetin e Corovodes nuk ka sesi te mos i shtohej arkivit te pasur te Koordinat X, Rubrikes se Mistereve dhe elementeve me pikant te Skraparit qe Corovoda On Line publikon vazhdimisht. Shkolla e pare qe eshte hapur ne qytetin e Corovodes fillimisht ishte konceptuar dhe veproi per disa vite si pjese e sistemit 7 vjecar. Aktualisht ne kete 2012 kjo shkolle eshte 9vjecare dhe tradicionalisht eshte quajtur nga nxenesit shkolla poshte. Shkolla eshte hapur ne vitin 1949 dhe ne 1 shtator te ketij viti hapi dyert fillimisht per 25 nxenes.
Gjymnazi i Corovodes
Ai qe aktualisht eshte gjymnazi apo shkolla e mesme Ramiz Aranitasi ne Corovode ka nje histori lindje te tij. Ndersa aktualisht ne keto dite prilli 2012 ai eshte nen rikonstruksion Shkolla e mesme per te paren here u hap zyrtarisht ne 1 shtator 1959. Kjo perbente nje ngjarje mjaft te madhe ne jeten kulturore e arsimore ne rrethin e Skraparit. Viti Shkollor 1959 – 1960 ne fakt kete vit numeroheshin vetem 25 nxenes qe u ulen te paret ne bangat e shkolles se mesme.
Konvikti i Qytetit
Konvikti i Nxenesve te qytetit te Corovodes daton i krijuar, sipas dokumentacionit te Corovoda On Line ne vitin 1953. Ky u quajt konvikti i shtetit dhe u ndertua prane asaj qe sot quhet shkolla Kahreman Ylli. Konvikti u ndertua me kapacitet per 100 vende.
Corovoda On Line