Koordinata X. Skrapari deri ne fillim shekullin 16te Te pathenat e tij **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X. Skrapari deri ne fillim shekullin 16te Te pathenat e tij

Fatjon Kaloci
6.4.12
Ndersa ne fillim te shekullit 16te pushtuesit osmane u ngulen ne shume krahina te Shqiperise njera prej tyre ishte edhe krahina e Skraparit. Ata poseduan Kalane e Skraparit por jo me kot pasi qe me heret skrapallinjte ishin etiketuar ne syte e pushtuesve osman. Neper arkivat eshte mjaft e veshtire te gjesh nje dokument per kete periudhe por ne mes tyre, kur citohen disa vargje te popullit (pa autor) flitet per nje kenge qe i kushtohej trimit nga Skrapari, Ajdin Muzaku ( mbiemri mendohet se i refrohet Muzhakes nje fshat ne Skrapar). Ne vargje thuhet:
O Ju Vashat e Skraparit Por si yje ne Nate te Beharit Ju po e lindet Ajdin Muzakun Qe ne Torviol e derdh gjakun Skenderbeut s’ju teren syte S’e sben nana Ajdin te dyte.
Sic po ndiqni Koordinata X rubrika qe Corovoda On Line ndan me ju per Mistret e Skraparit ju con ne horizonte qe per shume prej jush mund te jene te padegjuara Por le te vijojme.
Ajdin Muzaka nje luftetar nga Skrapari ra ne betejen kunder hordhive Osmane ne betejen e Torviollit.Populli duke ju referuar periudhes se Skenderbeut shkruante per trimat nga Skrapari edhe keto vargje: “Bijte tuaj c’u priste shpata, as i lodhin rruget e gjata”. Per ate periudhe ne dokumenta kryesisht me termin bijte e Skraparit flitej per banore te fshatrave Novajt, Leshnje, Veleshnje e Slatinj te njohur si pjesemarres aktiv kunder spahinjve turq. Por ndonse kishte reagime, ato ne formen me masive te tyre do te vinin shume vite me vone. Kryengritjet masive te Skraparit dokumentohen vecanerisht ne periudhat 1699 – 1714, ku kryengritesit skrapallinj pasi bashkuan forcat me kryengritesit e kesaj periudhe te Permetit debuan autoritetet ushtarake turke dhe te derguarit e sulltanit.
Jane pikerisht keto vite, ku bij te Skraparit pasi emigruan ne Turqi u dalluan per mjeshterine e punimeve te gurit apo veprave arkitekturore. Ura qe edhe sot njihet me emrin Ura e Kasabashit dhe qe eshte nje Monument Kulture i mbrojtur nga shteti i perket ketyre i perket mezit te viteve 1600’.
Corovoda On Line Materiale te perzgjedhura nga nje material shume me i gjere.Ne imazhin Bashkengjitje harta e Europes shekulli XVI
Corovoda On Line