Koordinata X. Veshja tradicionale popullore skraparase. Elementet Kryesore. **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X. Veshja tradicionale popullore skraparase. Elementet Kryesore.

Fatjon Kaloci
30.4.12
Elemente te rendesishem per traditen dhe kulturen materiale skraparase perben edhe veshja popullore. Pikerisht per te folur per disa nder elementet me kryesor te saj, Corovoda On Line dedikon kete postim. Ajo qe duhet theksuar eshte se veshja e burrit, gruas, femijes sipas moshes e seksit ka ndryshime. Ne kete veshje dallohen tipare te hershme te cilat i shohim me shume tek guna. Element tjeter i kesaj veshje ka qene edhe mengorja, kemisha, takia, qeleshja, qylafi, fustanella, xhokja, tirqit, opingat prej lekure kafshesh. Keto jane disa nder elementet kryesore te veshjes se burrave nga Skrapari folk. Ndersa ne veshjen e grave, veshje tipike popullore te Skraparit jane edhe elementet e tille si jeleku, tumanet, fustani, kemisha, shamia, perparsja, dhe corapet. Te gjitha keto veshje dhe pjese te tyre jane te zbukuruara me motive te thjeshta dhe ne disa raste te punuara me mjaft elegance. Ngjyrat qe dominojne me shume ne veshjet popullore te grave skraparase, i referohen me shume se gjelbres, bojeqielli, e kuqja e bardha dhe e verdha. Kryesisht jane ngjyra te forta por te kombinuara ne veshjen japin nje kolorit te theksuar. Duhet thene se disa elemente te kesaj veshje te zones i perkasin edhe disa zonave te tjera perreth me te cilat Skrapari ka patur me shume marredhenie ekonomiko-sociale. Ndjenja e se bukures dhe e se pastertes me teper i referohet dekoreve te ndryshme kyesisht te hasura tek mengorja, jeleku, brezi (nje rrip i gjere i punuar me fije shumengjyrshe) dekore qe ecin kryesisht ne forme lineare por edhe ne forma gjeometrike.
Nga Zemra e Shqiperise, drejt e ne zemren tuaj Ju po ndiqni Corovoda On Line i vetmi blog lokal me interaksion te perditshem. Burimet e cdo informacione jane ekskluzivisht te Corovoda On Line dhe cdo ripublikim ne faqe te ndryshme nuk gezon burimin nga merren keto informacione. Kjo na ben me unik, se bashku me ju. Faleminderit qe na Ndiqni ne misionin vullnetar te trasmetimit te vlerave te zones sone, informacioneve te ndryshme per te qene me prane.
Ky, eshte Corovoda On Line Blog