Koordinata X: Skrapari: Amvisat nisin zajiret e dimrit. Ja si gatuhen disa prej tyre Nga terhanaja tek pastermaja **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X: Skrapari: Amvisat nisin zajiret e dimrit. Ja si gatuhen disa prej tyre Nga terhanaja tek pastermaja

Fatjon Kaloci
19.8.12
Muaji Gusht dhe Shtator per krahinen e Skraparit per amvisat eshte pak i ngarkuar por plot shije, ju sigurojme. Pikerisht keto dite ne shume zona te Skraparit kane filluar pergatitjet per gatimet tradicionale qe kryesisht shijohen ne stinen e dimrit. Me te hershmet ato qe pergatiten tani, jane terhana, rroshnicat, petet por bashke ne kete postim corovoda on line do te ofroj edhe disa detaje sesi pregatitet edhe pastermaja ne Skrapar. Por le te fillojme me terhanane, rroshnicat dhe petet. E perbashketa e tyre eshte mielli i grurit. Ky i fundit duhet te kaloj site per tu pastruar sa me mire. Ne varesi edhe te sasise se miellit se perftuar ky i fundit do te perzihet me kos por jo si zakonisht, kosi duhet te jete i athet i thartuar. Pasi perftohet kompaktesimi i kesaj mase, e gjithe perberja ruhej ne nje zhake (thes prej cope) ne nje vend te thate pa lageshti. Kjo deri sa ai te thahet, dhe zhakja duhet te mbahet mbyllur per te pakten 2 apo tre dite. Me pas, masa ka marre nje forme gati per tu shkermoqur, dhe ky proces behet fillimisht me dore duke e bere ne me te imet te mundesh. Ne doren tjeter gjithcka mund te kaloj serisht ne site por vrimat e sites duhet te jene pak me te medha, ketu quhet shoshe. Me pas ne pelhura dhe kryesisht vende qe rrihen nga dielli dhe qe jane larg plurave ambjental per disa dite lihet te thahet. Dhe keshtu darka apo mengjesi i dimrit te ftohte per Skraparin do te jete nje shije e vecante. Petet dhe rroshnicat kerkojne qe mielli te zihet se bashku me veze. Mielli duhet te jete shume i situr mire dhe cilesor, pa gram eee... Brumi i arritur nga perzjerja terhollet me pec ne peta shume te holla dhe keto te fundit lihen te thahen si pete te tilla apo priten ne rriska te holla per te patur rroshnicat.
Nje tjeter gatim tipik i Skraparit eshte pastermaja. Ajo ne fakt pregatitet sipas te mocmeve, diten e pare te bores. Kryesisht mishi i madh, dmth Lope, Vic eshte ky me tipiku per tu bere pasterma. Pas therjes se kafshes mishi i therur varet dhe lihet te kulloj gjakun totalisht kjo mund te kerkoj maksimalisht nje dite. Ne diten tjeter, mishi pritet ne rripa, hiqen dhjamerat, dhe pastrohet nga papastertitet si qime, lesh etj dhe me pas hidhen keto ne nje ene per t'u kriposur. Kripa kryesisht duhet te jete kripe e zeze kokerrmadhe por mund te perdoret cfaredo. Ne kete ene me kripe te pakten nje dite duhet te qendroj pasi diten tjeter rripat do te varen prane tubave te sobes per tu thare nje proces qe zgjat disa dite deri sa mishi te behet i forte, nje proces te cilin kripa e ndihmon pas perthith lengjet dhe deperton ne mish duke e bere mish pikant. Te brendshmet e bagetise qe theret qe quhen edhe xhigerre, edhe ato i nenshtrohen ketij procesi pasi jane lare mire me pare. Ato kur thahen kryesisht perdoren si copeza mishi qe shoqerojne terhanane ne gatim sidomos kur gatuhet me gjalp. Tharja e mishit zgjat minimalisht 3 jave (21 dite) maksimalisht 4 jave (28 dite). Me pas copezat e thara te pastermase ruhen ne zhake (thase prej pelhure).
Eshte i vetmi blog me interaktiv i Skraparit. Nga Zemra e Shqiperise Drejt e ne Zemren Tuaj! Ky eshte Corovoda On Line
©Corovoda On Line