Arsimi: Skrapari nje nder 5 zonat e vetme ne Shqiperi Raporti Mesues - Nxenes nen mesataren e Republikes **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Arsimi: Skrapari nje nder 5 zonat e vetme ne Shqiperi Raporti Mesues - Nxenes nen mesataren e Republikes

Fatjon Kaloci
8.9.12
Ndersa te henen 10 shtator 2012 ne Skrapar sikunderse ne gjithe Shqiperine nis viti shkollor 2012 - 2013 edhe ky vit pritet ti japi Skraparit vecorine si nje nder 5 zonat e vetme ne Shqiperi ku raporti mesues per nxenes eshte me i uleti ne Gjithe Republiken. Pervecse kushteve sociale dhe ekonomike qe zyrtaret e institucioneve i paraqesin gjithnje ne shifra optimiste, cilesia e mesimdhenies, emerimet jashte kritereve, mesues shpeshhere "qesharak" perballe nxenesve por edhe dhjetra faktore te tjere cojne ne renien nga viti ne vit te vijimsise se shkollave ne mbare Skraparin. Edhe ata mesues te devotshem qe perpiqen te japin perkushtimin total ndaj nxenesve ndihen te sfumuar ndaj kolegeve te rinj te emeruar apo trasferuar ku perkushtimin ndaj dijes e konsiderojne thjesht punesimin e shtyrjes se dites nen hyqmin e te paturit thjesht nje pune. Numri i mesuesve rezulton i larte per numrin e nxenesve dhe me teper fenomeni duket ne klasat surpass e pare, e peste, e dhjete. Madje Skrapari pak muaj me pare vijonte te citohej ne edhe ne Komisionet Parlamentare te Kuvendit te Republikes se Shqiperise. Per reference ne mbledhjen e dates 23 prill 2012 nder te tjera teksualisht thuhet:
...Ne e dimë që kostoja për zyrën arsimore Skrapar, Delvinë, Gramsh, Pukë dhe Has, ku raporti nxënës-mësues është nën mesataren e Republikës, formula për nxënës do të jetë me faktorë të ndryshëm.... (Po te dergoj edhe dokumentat)
Madje edhe vete mesues pranojne nen ze cilesia e nxenies dhe frika e renies se numrit po behen barriere edhe per impaktin social ne kooperimin prinder - nxenes - mesues duke shfaqur vecorite e veta ne mbare Skraparin. Me i larte fenomeni i ketyre viteve duket neper fshatra. Trendi demografik i qyteteve apo fshatrave te Skraparit bie ndesh me sukseset vendore te komunave apo bashkive respektive te cilat ne cdo anual (vjetor) shprehen se eshte zbutur papunesia apo se mireqenia lokale eshte me e larte. Pertej investimeve te sukseshme qe behen ne godina shkollore, nevojitet nje strategji afatgjate e inicuar nga vete keto institucione per te bere optimalen e perpjekjeve per te frenuar ato shkaqe qe kane mundesi per te frenuar migrimin vetem nga ky faktor. Ndonse teresia e faktoreve te levizjeve demografike ne Skrapar eshte e madhe mesatarisht ne 2 vitet e fundit numri i kryefamiljareve te cilet crregjistrohen nga Corovoda shkon mesatarisht ne 60 - 70 kryefamiljare ne vit ( jo domosdoshmerisht keta kryefamiljare mund te kene femije si nxenes apo parashkollor) ndersa po ti shtosh ketij numri edhe levizjet e mundshme vjetore ne Polican, apo fshatra te tjere numri behet edhe me i madh
©Corovoda On Line / Imazhi ne bashkengjitje pjese nga dokumenti ne fjale