Pozicioni i dyshimte i Ahmet Zogut: Media Greke hap arkivat: Zogu: “E pranoj qe mbreteria e shqiptareve ka pjese greke” **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Pozicioni i dyshimte i Ahmet Zogut: Media Greke hap arkivat: Zogu: “E pranoj qe mbreteria e shqiptareve ka pjese greke”

Fatjon Kaloci
12.9.12
Ndersa zyrtaret e larte aktuale shqiptare perpiqen te ngrene nje shtatore per nder te Ahmet Zogut, ne kete 100 vjetor Pavaresi citimet e tij sipas disa dokumentave greke arkivore pohojne rolin tradhetar ndaj Shqiperise duke pohuar se disa territore te Shqiperise i perkasin Greqise. Faktet u nxorren ne pah nga nje gazetar ne shtetin fqinj Kostas Maris i cili shqyrtuar arkivat greke i referohet nje shkrimi te botuar ne 1931 ne gazeten greke te asaj kohe “Elinikin”. Dokumenti arkivor me numer 2176 date 15 mars 1931 mban ne brendesi nje artikull me titull: “Me mbretin Zog per politiken e Shqiperise dhe marredheniet me Greqine, nga Tirana deri ne Vjene”. Ne kete interviste, Mbreti Zog duket se i ka pohuar gazetarit te asaj kohe me nje interviste bere gjate nje udhetimi te bere se bashku me mbretin Zog nga Tirana deri ne Vjene ku ne me kryesoret citohet mbreti Zog “Une e pranoj qe realisht mbreteria e shqiptareve ka pjese greke si Korca, Himara, Dhrovjani dhe Gjirokastra”. Faturimi i trojeve shqiptare greqise, pritet te sjelli debate ndersa nese nderohet figora e Zogut me shtatore ne Shqiperi kjo do te thote se pranohet edhe nga politika aktuale keto thenie te tij qe ne fakt nuk jane ashtu dhe qe datimet e mehereshme qe prej 1913 copezuan Shqiperine.
©Corovoda On Line