Skrapari nen nje tjeter vizion. Gazsjellesi TAP ja disa nder investimet qe do te behen ne Skrapar. Projekti do te shtoj punesimin nje rendesi te larte do te marrin edhe akset rrugore qe pritet te permiresohen. **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Skrapari nen nje tjeter vizion. Gazsjellesi TAP ja disa nder investimet qe do te behen ne Skrapar. Projekti do te shtoj punesimin nje rendesi te larte do te marrin edhe akset rrugore qe pritet te permiresohen.

Fatjon Kaloci
27.6.13
Trans Adriatic Pipeline thene ndryshe Gazsjellesi Trans Adriatik nje nder projektet e medhaja qe do te kene nje rendesi nderkombetare do te kaloj edhe ne Skrapar. Sikunderse ju kemi shkruar qe ne vitin 2011 perpara se ky lajm te behej me kombetar, po ju rikthejme edhe nje here disa pasazhe te projektit te plote per investimin qe do te kaloj ne Skrapar. (Ju kujtojme i referohemi me poshte, publikimit tone te 2011 ne corovodaonline, bazuar ne raportin zyrtar te investitorit) DATE 6 QERSHOR 2011 Sipas nje njoftimi per shtyp te shpendare me heret, Gazsjellesi Trans Adriatik pritet qe ne mes te ketij muaji qershor 2011 te perfundoj studimi i specialisteve ne terren ndersa menjehere nis hartimi i raportit perfundimtar qe do te dorezohet ne shtator 2011 prane autoriteteve shqipetare me projektin final te gazsjellesit i cili do te bej nje lidhje nga deti Kaspik per ne Itali. Ne terrenin tokesor, ky gazsjelles do te kaloj shume prane Corovodes dhe me tej ne Polican. Sipas kompanise, tubacionet do te shtrihen nen toke ne minimum 1 meter poshte saj. Kompania citon se Corovoda eshte qyteza kryesore ne kete zone persa i perket vend banimeve, ndersa te tjerat sipas kopmanise qe ka bere studim me heret i referohen nje numri prej 100 deri 400 banore. Duke folur per tokat ku do te kaloj ky gazsjelles, pjesa me e madhe e tyre perdoren per nevoja jetesore nga banoret. Detajet e projektit te pakten ne te skrapari.net tregojme interes per shtrirjen ne Corovode dhe Polican i referohen ketyre te dhenave konkrete. Aty ku do te kalojne tubacionet e ketij gazsjellesi, ne nje gjeresi prej 10 metrash (si rreze veprimi) nuk do te lejohet asnje nderhyrje mbi toke. Me tej deri ne nje rreze prej 60 metrash, do te ndalohen apo s'do te kete bimesi te pemeve me rrenje te medha. Sipas projektit, qe ne moment ndertimi te ketij tubacioni deri ne nje rreze prej 200 metrash nuk do te lejohen ndertimet e reja apo shtrirje te lagjeve ekzistuese. Kompania citon se ne peisazh do te riparoj cdo nderhyrje qe ben per fazen e ndertimit te tubacionit. Gjithe ky projekt ne keto faza dokumentacionesh, konsultimesh me grupet e interesit, stumish ne terren perfundojne ne qershorin e vitit te ardhshem 2012, nga ku me pas do te kalohet ne plan konkret. Sipas informacioneve tubacionet qe do te perdoren ne kete gazsjelles do te jene prej celiku dhe do te kene gjatesi nga 8 deri ne 18 metra. Prane Fshatit Backe ne Skrapar pritet te ndertohet nje tunel per kalimin e tubacionit. Tuneli do te jete i gjate 2.5 kilometra dhe nga germimet pritet te hiqen mbi 31 000 metra kub materiale shkembore. Sipas kompanise do te ndertohen afro 7 kilometra rruge te reja qe do te lidhin Corovoden me Potomin ne menyre qe ti afrohen sa me shume daljes perendimore te tunelit. Gjithashtu ne projekt flitet edhe per nje rruge tjeter prej 3 kilometrash qe do te behet e re dhe qe do permiresoj kalimin Corovode - Korce. Sipas njoftimit per shtyp, skrapari.net i vetmi rrjet informacioni lokal interaktiv dhe nje nisme tejet serioze ben me dije se nje perfaqesi e kompanise neser date 7 qershor 2011 do te kryej takime kryesisht ne nje komune te Skraparit. Ju po ndiqni corovodaonline blogun me Interaktiv te Lajmit Lokal ©Corovoda On Line