Koordinata X: E dikurshmja. Gjymnasi “Ramiz Aranitasi” Fundvitet 80’ ndersa per here te pare nje kabinet i gjuheve te huaja **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X: E dikurshmja. Gjymnasi “Ramiz Aranitasi” Fundvitet 80’ ndersa per here te pare nje kabinet i gjuheve te huaja

Fatjon Kaloci
9.7.13
Me nje arkitekture te vecante, Gjymnasi i vetem i Corovodes, “Ramiz Aranitasi” eshte padyshim nje prej krenarive te Corovodes dhe gjithe Skraparit kjo edhe per misionin qe ai mbart. Pertej kesaj per shume vite me pare konsiderohej si nje prej shkollave te mesme mjaft konkururese ne Shqiperi, madje ne sfidat kombetare ne vite ai listohej i treti, i katerti apo i pesti dhe i gjashti ne gjithe Shqiperine. Ne fundvitet 80’ dhe fillim vitet 90’ ne mjediset e brendshme te tij do te krijohej nje kabinet i plote i mesimit te Gjuheve te Huaja, me tavolina te posacme, aparatura specifike ky kabinet u be pritesi i qindra mijera nxenesve qe ate kohe studionin fillimisht anglisht, frengjisht, rusisht dhe me vone edhe italisht. Me mesues te kualifikuar, dhe te perkushtuar ne nje mesimdhenie te larte keshtu prestigji i forte ne nivel kombetar i gjymnasit “Ramiz Aranitasi” do te vazhdonte te ruhej disi deri ne fund te viteve 90’. Ishte deshira faktori kryesor qe mesuesit e asaj kohe ti perkushtoheshin nismave te tilla madje per bashkekohesit nen nje kuriozitet te madh u pa kamioni qe do te shkarkonte materialet e kabinetit te ri me bangat e vecanta qe terhiqnin vemendjen e pertej xhamave te shkolles. Por ky kabinet nuk ishte i vetmi. Ai do ti shtohej kabinetit te Fizikes e Kimise si dhe llogjistikes se pasur te Biologjise apo shkencave te tjera. Ne olimpiada te ndryshme ne qark apo ne nivel kombetar nxenesit e Corovodes qe arrinin rezultate te mira thuajse nga gjthe komuniteti vleresoheshin ne maksimum duke bere ikonat e dijes lokale. Ndersa me pas, me zhvillimet socio-ekonomike, migrimin e banoreve apo imigrimin, ndryshimin e metodikave apo kurrikulave, si dhe largimin e mesuesve me pervoje filluan te kishin ndikimin e vet si ne gjithe Shqiperine e qyteteve te vogla. Por perkushtimi i larte i mesuesve te asaj kohe tashme ka mbetur i ngulitur tek brezat me pare qe jo me kot shpesh here duke krahesuar gjymnasin e dikurshem me te sotmen thone se ajo ka qene shkolle ndonse ketu ndikim ka subjektivja tek cdo person. Sot gjymnasi eshte me i pershtatur me te tashmen, ne dekor, fasade, staf, ngrohje qendrore etj por shpesh here raportet prind – mesues – nxenes nuk duken sikur jane nje ze, pasi secili atribuon nje faj duke e bere jo vetem kete shkolle por edhe shkollat e tjera nen shpresen se gjerat do te ndryshojne. ©Corovoda On Line