Koordinata X: Skrapari dhe Greqia - Rastësia apo Historia Ja disa nga termat e përbashkët që gjenden të njëjta **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X: Skrapari dhe Greqia - Rastësia apo Historia Ja disa nga termat e përbashkët që gjenden të njëjta

Fatjon Kaloci
17.8.16
Një rajon pranë Kastoria në Greqi ka një lokalitet me emrin Skrapar. Etimologjia e fjalëve shpesh trashëgohet brez pas brezi dhe termat e përdorur në rajone të ndryshme bëjnë "çudi" mbi të sotmen rreth arsyeve dhe hamëndësimeve se përse këto terma gjenden edhe në shtete të tjera. Koordinata X dhe Corovoda Online ndalen në këtë shkrim në disa nocione të përbashkëta që janë në shtetin Grek dhe në Skrapar.
1. Skrapar - Në Shqipëri / Skrapar - Në Kastoria, Greqi
2. Zaloshnje - Një fshat në Njësinë Administrative Gjerbës, Skrapar Shqipëri - Zalongo -Eshtë një term i përngjashëm që ndodhet në Greqi.
3. Katafiq - Në Skrapar ka një sterë të njohur si monument natyre që quhet Stera e Katafiqit, në formën e një shpelle pak a shumë për ta bërë më të kuptueshme - Καταφύγιων apo Katafig është një term që gjendet edhe sot në disa emërtesa vëndesh në një kërkim të thjeshtë në Google Maps, çuditërisht nënkupton Strehim.
4. Në bazat studimore sidomos kur vihemi në kërkim të Dodonës, shpesh herë kemi referime emrash me ngjashmëri. Për shembull flitet për Tamor dhe Tomar që ndodheshin në në Greqi dhe Epir, Shqipëria e Sotme ka Tomorrin në Skrapar.
5. Ndërsa shumë studiues janë në kërkim të Dodonës nxitur veçanërisht nga shkrimet e qindra ndjekësve, studiuesve në Malin Tomorr në Skrapar ajo që mbetet pikëpyetje është fakti se përse Dodona konsiderohet si Orakull i Greqisë kur asokohe Grekët e kishin një Orakull atë të Delfit përse u duhej një i dytë, kur që nga Herodoti, Straboni etj përmenden se citojnë që Dodona ndodhej në Epir.

Corovoda Online / Imazhi me karkter ilustrativ