Ujëvara e Bogovës - Pjesë e qytetit më të lezetshëm të Ballkanit? Websiti përshkruan edhe mbi Bogovën **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Ujëvara e Bogovës - Pjesë e qytetit më të lezetshëm të Ballkanit? Websiti përshkruan edhe mbi Bogovën

Fatjon Kaloci
26.8.16
Websiti danflyingsolo.com në një artikull me titullin pyetës " A është Berati, i Shqipërisë qyteti më i lezetshëm i Ballkanit?" ka vlerësuar qytetin e Beratit mes vlerave dhe pasurive të mbrojtura nga Unesco jo vetëm Beratin por edhe Bogovën që është pjesë administrative e Bashkisë Skrapar. Duke u ndalur tek Bogova në shkrim ndër të tjera thuhet:


" Një udhëtim një ditor në Ujëvarën e Bogovës"
Vëndi është shumë i bukur por rruga çka... këshillon ai para se të lini rrugën nga Berati. Krahësuar me atë që më kishin thënë se nuk kishte fare rrugë... kështu që asgjë skishte për të më befasuar (nga kjo). Ngarja pëgjatë lumit, mes maleve dhe ndjekja e rrugës mes ulje ndritjeve nuk ju ndihmon por ju behet zakon nëpër rrugët e Shqipërisë.  Njëherësh jam i lumtur se unë nuk do ta kisha marrë kurrë patentën si një mision i pamundur, po të mos shihja vazhdimisht rrugën

Kur rruga kthehej në një malore kuptova se makina më kishte kapur.  "Nuk do lëvizi.... bërtiste Lili nga sedilja para, që dukej qartazi se ishte gati ta ngiste  edhe përtej shkëmbit si të mos kishte gjë të keqe.... Ndaluam duke dashur të kishim paguar diçka më shumë që vërtetë të punonte si makine sesa si një karrocë. Fatmirësisht, ne ishim tjesht verbuar dhe budallalepsur. Avash bëmë mbrapsht asaj rruge të kuqe që ne kishim ngjitur agresivisht dhe pamë një kthesëz të vogël "Ujëvara". Gjermanishtja ime nuk është aq e mirë por pëshpëritja që dëgjova nuk krahësohej me fjalë. Bogova ishte një zonë e voçkël e lezetshme. Ne ndaluam për të pyetur për rrugën në një kafe. Pimë 2 cigare sa të kuptonim drejtimin e duhur që na tregohej. Me ndihmën e gjuhës së shenjave nuk do të ishte befasi që ne të kishim marrë kthesën e gabuar. Rruga që të çonte tek ujvara ishte një kontrast i natyrës së paprekur dhe tubave të stërmëdhenj prej hekuri që çonin ujin përtej. Pas 20 minutash ngjitjeje ujëvara e vogël dhe pishana e mbyllur e mrekullueshme e saj na u shfaqën. Një qetësi mendimi ndizej nën rrjedhën e ujit. Turizmi ende se ka prekur këtë vend të vështirë dhe kjo ishte edhe sharmi edhe sfida e të udhëtuarit përmes. Pasi na hyri një ethe e ftohtë u përpoqa të fotografoj gjëra që ti sa ishte tek to përmes zërave të pandërprerë të naturës dhe shumë larg nga pjesa tjetër e botës.


Corovoda Online / Burimi DanFlyingSolo ( lidhje e jashtme )