Koordinata X - Prill 1912 - Cilët ishin skraparasit që bën pjesë në Shoqatën "Vatra" **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Koordinata X - Prill 1912 - Cilët ishin skraparasit që bën pjesë në Shoqatën "Vatra"

Fatjon Kaloci
18.2.17
Në prill 1912, në Boston u themelua zyrtarisht Shoqata Patriotike "Vatra". Çështja shqiptare ishte thelbi i këtij organizimi që mbështetej nga qindra pjesëmarrës shqiptarë në Amerikën e largët. Një ndër thëniet e kahmoçme që ende i reziston kohërave mbetet " Mbahu nëno, mos kij frikë se ke djemtë në Amerikë" një thënie që nënkuptonte mbështetjen e plotë të shqiptarëve që jetonin në kontinentin e largët. Por krahas emrave të ndryshëm, Corovoda Online duke qënë se veçon informacione më lokale paraqet më poshtë listën e disa prej skraparasve të radhëve të para që ishin pjesë e kësaj shoqate të cilët dhanë kontribut në lëvizjen që shumë shpejt u bë e njohur në mbarë çeshtjet shqip.

Disa ndër protagonistët skraparas të kësaj lëvizje, që kemi mundur të gjejmë ishin:

1. Hysen Caka
2. Nuri Vlusha
3. Kajmak Qafa
4. Xhelo Qafa
5. Ali Kuci
6. Myftar Vishanji
7. Sefer O. Prishta
8. Dule F. Malindi
9. Hysni Potomi
10.Halil R. Sevrani
11.Mustafa Leshnja
12.Brahim R. Cepani
13.Sami H. Bargullasi
14.Veisel Xh. Verzhezha
Por përveç shoqërisë “Vatra” shumë bij skraparas ishin pjesë e Klubeve të ndryshme dhe shoqërive me karakter patriotik. Ata ishin të aderuar në Klubin e Frashërit, Klubi i Selanikut, Klubi (1909) “Pellazg”, Shoqata Kulturore (1906) “Tomori” në Rumani, Shoqëria (1920) “Tomori” në Argjentine, Shoqëria (1921) “Tomori” në Skrapar, (1924) në Berat, (1924) në Tiranë, (1924) me Athinë, (1931) në Egjipt etj.

Emra të tjerë skraparas u shquan edhe në lëvizje të tjera si:
Mahmut Zaloshnja,
Sulejman Qafa,
Kahreman Bejko,
Hysen Sevrani,
Bektash Zaberzani,
Tefik dhe Kajmak Rogu etj.


  Corovoda Online