Tunelet Pirogoshit **COPY** -->

Baneri Kryesor Siper

Tunelet Pirogoshit

Fatjon Kaloci
22.9.17
Për ndërtimin e tyre puna ka vazhduar për më se 17 vjet. U vunë në funksionim aty nga vitet ’80. Të ndërtuar në faqe të kanioneve, pranë qytetit të Çorovodës, në një vend që s’e gjen as dreqi, ata i ngjajnë një qyteti të vërtetë nëntokësor. Thuhej se me tunelet e Pirogoshit bashkë me depot e armatimit municionit në Pigaz, që zinin një sipërfaqe prej 20 ha, me rezervat që kishin brenda, Shqipëria mund të luftonte për më shumë se gjashtë muaj, ditë e natë, kundër armikut. Por, marsi i mbrapshtë i vitit 1997 do të shënonte dhe dëmtimin serioz të tyre. Njerëzit të zemëruar nga shembja e firmave piramidale u turrën të rrëmbenin gjithçka ishte shtetërore, kështu bënë edhe me rezervat e armatim-municionit. Pas shkatërrimit të disa reparteve ushtarake, turma njerëzish synonin të drejtoheshin për në tunelet e Pirogoshit. U desh ndërhyrja e ish-punonjësve që ishin atje, që i dinin pasojat e një shpërthimi të mundshëm, dhe i autoriteteve të rrethit që u dëgjohej fjala, që shmangën një katastrofë të vërtetë, e cila mund të kish hedhur në erë qytetin e Çorovodës dhe fshatrat për rreth.
Corovoda Online / Zylyftar Hoxha / Orakuj të Harruar