• COROVODA ONLINE PUBLIKON TË DHËNAT E POPULLSISË DERI NË 1 JANAR 2018
  • NË SKRAPAR BANOJNË GJITHËSEJ 17 476 BANORË
  • NË POLIÇAN BANOJNË GJITHËSEJ 17 271 BANORË

Lagjia e Çorovodës mban emrin "2 Dhjetori" - Por përse, kjo emërtesë?


Edhe përse pjesë e fjalorit shqip, mbase i një kohe që kërkon riformulim, sërisht përdorimi i fjalës "lagje" mbetet i gjerë. Por më shumë sesa sot, një prej "lagjeve" të paktën në qytetin e vogël të Çorovodës feston ditën e emrit të saj. Sot daton 2 Dhjetori. Çorovoda e sotme, zyrtarisht ka 6 lagje, njëra prej tyre mban ende emrin lagjia "2 Dhjetori". Nën influencën e emërtesave të një kohe tjetër të para 90's ajo mbetet ende një lagje e populluar dhe e synuar në Çorovodë. Një arsye mbi përsenë e kësaj emërtese e gjejmë 72 vite më parë, Kur në Shqipëri do të mbaheshin Zgjedhjet e Para Parlamentare. Në vitin 1945 në muajin nëntor gazetat lokale të kohës Bashkimi si dhe emitenti i vetëm radiofonik Radio Tirana njoftuan "nisjen e fushatës elektorale" për zgjedhjet parlamentare. Këto të fundit u mbajtën në 2 Dhjetor 1945. Caktimi i kësaj date nga qeveria komuniste e asaj kohe, që vinte menjëherë pas mposhtjes së nazi-fashismit dhe fitores ndaj tyre po trumpetohej gjerësisht për të favorizuar më shumë situatën e brendshme mes "komunistëve stoik". Dhe Skrapari i patriotizmit vite më vonë do të vendoste emrin "2 Dhjetori" lagjes që po formësohej me pallate. Skrapari në zgjedhjet e para 2 Dhjetor 1945 zgjodhi deputet dhe përfaqësues të parë në Parlamentin e Parë te Shqipërisë atdhetarin Kahreman Ylli i cili do të qëndronte për 6 legjislatura rresht si përfaqësuesi i pare i Skraparit. Në Çorovodë një prej shkollave 9 vjecare prej vitesh mban emrin Kahreman Ylli, ndersa nje prej 6 lagjeve qe ka Corovoda ka emrin "2 Dhjetori" ne promemorie te dates se mbajtjes se zgjedhjeve te 2 dhjetorit 1945.
Pjesa e një qyteti ose e një fshati që merret edhe si ndarje administrative brenda qytetit a fshatit; njerëzit që banojnë në këtë pjesë. Lagje e madhe (e vogël). Lagjja kryesore. Lagjja e sipërme (e poshtme). Lagjet e jashtme. Lagje e qytetit (e fshatit). Banorët e lagjes. Doli tërë lagjjaCorovoda On Line

Autentik!

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

PËR KONTAKT - EMAIL: corovodaonline@post.com

Mbështetje

Këtu mund të jetë Njoftimi yt

NËN AXHENDË

8 Gusht - 76 vite nga Krijimi i BRASH, Lirzë, Helmës Skrapar
15 Gusht - 8 vite krijim i blogut lokal Corovoda Online
15 Gusht - Në promemorie kjo përkon me një ndër aksidentet e rënda të ndodhura në skrapar. Në Grepckë, 6 të rinj humbën jetën pasi një mjet me të cilin udhëtonin ra në brendësi të Kanionit Osum
19 Gusht - Në Zaloshnje, mbahet festa e zonës
20 Gusht - 74 vite nga Krijimi i Brigadës 16 Therepel, Skrapar
21 Gusht - Sivjet është Ditë pushimi në Shqipëri përkon me festë fetare.
22 Gusht - Dita Zyrtare e Pelegrinazhit Bektashi në Kulmak
23 Gusht - 83 vite nga rënia e heroit Riza Cerova
25 Gusht - Mbyllet zyrtarisht Pelegrinazhi Bektashi në Kulmak, Skrapar
25 Gusht - 26 Vite nga Greva e Poliçanit, Greva e parë Sindikaliste në Shqipëri
27 Gusht - 41 vite nga ndarja nga jeta e heroit Zylyftar Veleshnja
27 Gusht - Kjo datë konsiderohet si datë e krijimit të Kooperativës së parë në Skrapar, e cila u krijua në Vërzhezhë Skrapar në 1955

skrapari në fletë

Reklama Online

loading...

skrapari në fletë

NAVIGON

breakingnews
www.bashkiaskrapar.gov.al www.albrafting.com www.visitskrapar.com

HAPËSIRË PËR REKLAMA APO NJOFTIMET TUAJA